Пожар - Sputnik Moldova
Accidente
Sputnik Moldova vă prezintă operativ informații despre accidente, incendii și alte întâmplări care se produc în țară. Urmăriți portalul nostru pentru a afla primii știri de ultimă oră.

Dezastru inimaginabil: Pericolul unei explozii de proporții - Video

© REUTERS / Terray SylvesterErupția vulcanului Kilauea
Erupția vulcanului Kilauea - Sputnik Moldova
Abonare
Imagini apocaliptice: pământ crăpat prin care țâșnește lavă și gaze toxice, vegetație pârjolită, case distruse și mii de persoane evacuate. Autoritățile de Hawai au emis alertă roșie.

CHIȘINĂU, 16 mai — Sputnik. Situația se agravează în Hawai, unde vulcanul Kilauea continuă să erupă, iar mulți se întreabă dacă nu cumva este pusă în pericol însăși existența acestor insule.

Autoritățile au emis în această dimineață alertă roșie, ceea ce înseamnă că există riscul iminent de producere a unei explozii de proporții a vulcanului.

Erupția vulcanului Kilauea - Sputnik Moldova
Zeci de case distruse și ceață toxică: Unde are loc dezastrul - Video

Activitatea seismică și vulcanică sporită din zonă a dus la apariția unor noi fisuri în scoarța terestră, prin care ies lavă şi gaze toxice, în special dioxid de sulf, în concentrație letală. Geologii americani avertizează că erupţia ar putea intra într-o fază explozivă. Vulcanul ar putea să arunce pietre şi praf pe o rază de mai mulţi kilometri şi ar putea acoperi cu cenuşă oraşele din zonă, scrie digi24.ro.

În afară de lava fierbinte și gazele toxice, localnicii se pot aștepta și la o altă problemă gravă — ploile acide cauzate de aceste emanații toxice. De asemenea, cutremurele care se țin lanț ar putea să provoace și un tsunami.

De altfel, vulcanologii avertizează că erupțiile şi seismele ar putea dura și câteva luni.

În această situație, mulți se întreabă dacă insulele Hawai nu sunt amenințat chiar de dispariție.

Geologul francez, Jacques-Marie Bardintzeff, afirmă însă categoric că acest lucru nu se va întâpla deoarece „insulele sunt stabile".

Vulcanul Kilauea este activ de zeci de ani, având o altă erupție în 1954. Din fericire, până în prezent nu au fost înregistrate victime. Însă tonele de lavă revărsată și incendiile au provocat deja distrugeri importante, astfel că localnicii care au fost evacuați ar putea să aibă mult de așteptat până să se întoarcă în casele lor sau la ceea ce a mai rămas din ele.

Pe rețelele de socializare au fost postate zeci de imagini care dau o impresie despre dimensiunile dezastrului. Astfel, un localnic a filmat o erupție de lavă chiar în propria grădină.

Fluxul de știri
0