Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dezastru în Israel - zeci de morți, mii de răniți, Erdogan intervine puternic!

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaВизит президента РФ В. Путина в Турцию
Визит президента РФ В. Путина в Турцию - Sputnik Moldova
Abonare
Turcia numește Israel "un stat terorist" și consideră că e vorba de genocid. "Administraţia americană este în aceeaşi măsură responsabilă ca şi Israelul.

BUCUREȘTI, 15 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Manifestațiile de amploare din Fâșia Gaza împotriva deschiderii Ambasadei SUA la Ierusalim au generat un număr uriaș de victime în rândul populației palestiniene. Conform EFE, care citează Ministerului Palestinian al Sănătăţii, tirurile armatei israeliene ar fi ucis 58 de persoane, dintre care peste zece adolescenți și copii, iar alte 2.771 au fost rănite.

Protest in Palestina - Sputnik Moldova
Rusia
Kremlinul: Deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim ar putea agrava situația în regiune

Sunt cifre care plasează ziua de ieri, gândită ca un moment festiv, în cea mai sângeroasă zi de la conflictul armat din 2014. Ziua care trebuia să fie un pas către pace, așa cum au declarat președintele Trump și Mike Pompeo, a fost, până la final, o adevărată baie de sânge.

În acest context, au apărut reacții internaționale. Cea mai puternică vine de la preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Israelul că "este un stat terorist" și că promovează "terorismul de stat".

"Ceea ce a făcut Israelul este un genocid", a declarat Erdogan, completând "Condamn această dramă umanitară", transmite Agerpres.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Iohannis se opune mutării ambasadei române la Ierusalim

Erdogan a mai luat și alte măsuri ferme: a rechemat pentru consultări ambasadorii de la Tel Aviv şi Washington, a decretat trei zile de doliu naţional şi a anunţat pentru vineri o mare manifestație de protest.

La rândul său, vicepremierul de la Ankara Bekir Bozdag a denunțat "masacrul de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza", pentru care face responsabil nu numai Israelul, dar și SUA.

"Administraţia americană este în aceeaşi măsură responsabilă ca şi Israelul. Prin transferul ambasadei sale la Ierusalim, administraţia americană a subminat şansele unei reglementări paşnice şi a provocat un incendiu care va cauza şi mai multe pierderi omeneşti, distrugeri şi catastrofe în regiune", a scris Bozdag pe Twitter.

Fluxul de știri
0