Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât timp euro va avea o valoare mai mică de 20 de lei. Ce spune Banca Națională

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Trecere la banca de fotografiiBanconote euro
Banconote euro - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
De ce s-a depreciat moneda euro în raport cu leul moldovenesc și cât timp vom asista la această tendință, răspunsul a fost dat de Banca Națională a Moldovei.

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Vladimir Munteanu, a oferit o explicație asupra motivului procesului de depreciere a monedei euro în raport cu leul moldovenesc, înregistrat în ultimul timp. 

Schimb valutar - Sputnik Moldova
Cum vom schimba euro şi dolarii în zilele de sâmbătă și duminică

Valoarea monedei euro în raport cu leul moldovenesc a scăzut în ultimele zile sub 20 de lei.   

Prim-viceguvernatorul BNM a explicat că Banca Națională a Moldovei stabilește cursul oficial al leului moldovenesc doar în raport cu dolarul american, în funcție de volumul tranzacțiilor și prețul acestor tranzacții atât pe piața interbancară, cât și pe piața intrabancară, adică vânzările și cumpărările de valută de către bănci de la clienții lor. 

”Cursul leului moldovenesc față de euro este calculat reieșind din raportul dolar-euro. Paritatea leu-euro este determinată de doi factori: de cursul leului față de dolar și de cursul euro-dolar. Este normal să se întâmple așa, deoarece în ultimele săptămâni euro s-a depreciat față de dolar cu 4 procente”, a declarat Munteanu.

Prim-viceguvernatorul BNM a vorbit și despre cât timp va continua deprecierea monedei euro față de leul moldovenesc.

Euro - Sputnik Moldova
Societate
Euro se prăbușește. În Moldova acesta se cumpără și se vinde cu mai puțin de 20 de lei

”Această depreciere este determinată de factori macroeconomici și de tendințele macroeconomice în zona euro, SUA și alte țări. S-ar putea să continue tendința în cazul în care anumiți factori ar putea să se materializeze”, a menționat prim-viceguvernatorul BNM.

Vladimir Munteanu a declarat că aceasta s-ar putea întâmpla în cazul în care se va diminua creșterea economică în spațiul european și de evoluția războiului comercial dintre SUA, pe de o parte, și China și UE, pe de altă parte. Totuși, prim-viceguvernatorul BNM a precizat că este prematur să se vină cu prognoze în acest domeniu. 

Fluxul de știri
0