CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Curtea Constituțională va hotărî dacă legea prevede de o manieră certă și previzibilă cazurile în care falsificarea documentelor trebuie pedepsită mai dur.
Luni, 14 mai, Curtea Constituțională va examina dacă modul în care Codul penal prevede pedepse mai dure pentru confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false de importanță deosebită este conform cu Constituția.
Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată în februarie 2018 de către un cetățean din Strășeni, acuzat că ar fi prezentat la angajare o diplomă de studii falsă. În opinia sa, legea nu este certă și previzibilă atunci când incriminează falsificarea unui „document de importanță deosebită”.
În acest caz, pedeapsa ar fi până la 47.500 lei sau maxim 240 ore de muncă, ori maxim 5 ani de închisoare. Prin comparație, în cazul documentelor despre care se consideră că nu au o „importanță deosebită”, pedeapsa este de până la 32.500 lei, maxim 200 ore de muncă sau maxim 2 ani de închisoare.
După ce se va pronunța Curtea, Judecătoria Strășeni va continua examinarea cauzei în baza considerentelor sale. Efectul, însă, se va extinde asupra tuturor care se vor regăsi în situații similare.