Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sondaj: La Chișinău și Bălți vom avea două tururi de alegeri - Detalii

© REUTERS / Gleb GaranichВыборы в Молдавии
Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Cine va ocupa fotoliul de primar în Capitală, dar și la Bălți: iată cum vor vota cetățenii la alegerile din 20 mai.

CHIȘINĂU, 7 mai — Sputnik. La alegerile locale anticipate privind alegerea primarului de Chișinău și Bălți vor fi două tururi. Cel puțin așa arată datele unui sondaj realizat recent de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova. Potrivit cercetării, în primul tur, care va avea loc pe 20 mai, nici un candidat nu va reuși să acumuleze numărul necesar de voturi.

Alegerile din Chișinău

Pentru funcția de primar general al Capitalei luptă 12 candidați. Aici puteți afla numele tuturor candidaților.

Девушки весна Кишинев 2018 domnișoare primăvară Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Societatea civilă vrea ordine în alegeri: Iată ce le-a cerut concurenților electorali

Datele sondajului arată că lupta decisivă va fi între candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova, Ion Ceban, și candidatului independent Silvia Radu. Dacă alegerile ar fi avut loc săptămâna viitoare, Ion Ceban ar fi acumulat susținerea a 27,6% dintre alegători, iar Silvia Radu — 27,1%.

Dacă să ne referim și la ceilalți candidați care aspiră la funcția de primar, menționăm că pe locul trei se poziționează candidatul Platformei ”Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, care ar acumula 13,2% din voturi. Ceilalți candidați, nu ar acumula nici câte 4%. Cu toate acestea, peste 8% dintre cei chestionați au declarat că nu vor participa la alegeri, iar alte 13% din alegători sunt indeciși.

Alegeri la Bălți

La Bălți, în cursa electorală s-au înscris opt candidați care aspiră la scaunul de primar. Potrivit sondajului, în turul doi se vor confrunta Alexandr Usatîi din partea Partidului Socialiștilor din Moldova și Nicolai Grigorișin de la ”Partidul Nostru”.

Dacă alegerile ar fi avut loc în această duminică, Alexandr Usatîi ar fi acumulat 31,8 la sută din voturi, iar Nicolai Grigorișin — 28,9%.

Pentru candidatul Platformei ”Demnitate și Adevăr”, Arina Spătaru, ar vota 5,9% dintre bălțeni, pentru candidatul independent Elena Grițco — 3,5%, iar pentru candidatul ”Partidul Șor”, Pavel Vereșan — 3,3%. Totodată, realizatorii sondajului precizează că aprozimativ 6 la sută dintre cei chestionați au spus că nu vor participa la alegeri, iar alte 15% sunt indeciși.

Conform legii, un candidat care aspiră la funcția de primar este considerat ales dacă a reușit să acumuleze mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la vot.

Fluxul de știri
0