Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Carnetele de muncă rămân în istorie. Decizia pe care o va lua Guvernul de la Chișinău

© Sputnik / Мирослав РотарьТрудовая книжка Carnet de muncă
Трудовая книжка Carnet de muncă - Sputnik Moldova
Abonare
Conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, le vor elibera salariaților carnetele de muncă până la data de 28 decembrie 2018.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. În scopul completării conturilor personale de asigurări sociale cu informația privind stagiul de muncă realizat până la 1 ianuarie 1999, în perioada 15 mai – 15 decembrie 2018, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) va scana informația din carnetele de muncă prezentate de către angajatori, de către persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător şi în prezent nu au statut de angajat, dar dețin carnete de muncă sau de către persoanele fizice care nu sunt beneficiare de pensii. Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie aprobat miercuri, 10 mai, la ședința de lucru a Cabinetului de Miniștri. 

Рабочее место - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Atenție! Ce nu veți mai primi din 2019 la angajarea la un nou loc de muncă

Documentul este semnat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și vine să completeze Legea care prevede anularea, de la 1 ianuarie 2019, a carnetelor de muncă.

Conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, le vor elibera salariaților carnetele de muncă până la data de 28 decembrie 2018. Până la înmânarea carnetului de muncă, angajatorul va face ultima înscriere în acesta privind funcția deținută. Înscrierile în carnetele de muncă efectuate până la 1 ianuarie 2019 își păstrează valabilitatea și pot fi utilizate la necesitate.

La data de 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova se anulează toate carnetele de muncă. Deputații de la Chișinău au votat, în iulie 2017, Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative prin care au fost introduse modificări şi la Codul Muncii. Astfel, prin legea respectivă au fost excluse toate normele referitoare la carnetul de muncă.

În condiţiile operării modificărilor la Legea privind sistemul public de pensii, persoanele care solicită dreptul la pensie urmează să confirme documentar stagiul de cotizare pe tot parcursul activităţii. Pentru perioada începând cu 1 ianuarie 1999, stagiul de cotizare este reflectat în conturile personale ale asiguraţilor, prin prezentarea lunară de către angajator a declaraţiei persoanei asigurate. Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 confirmarea stagiului de cotizare se efectuează prin prezentarea carnetelor de muncă în original şi copie.

Fluxul de știri
0