Продолжается реконструкция Большого Каменного моста - Sputnik Moldova
Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Trei mari minciuni ale Theresei May – acuzațiile Moscovei

© AFP 2022 / Matt DunhamPrim-ministrul Marii Britanii, Theresa May
Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Prim-ministrul britanic Theresa May, este acuzată de purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova de răspândire a trei mari minciuni legate de cazul otrăvirii fostului agent GRU Serghei Skripal și fiicei acestuia.

CHIȘINĂU, 5 mai — Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a acuzat prim-ministrul Marii Britanii de trei minciuni în ceea ce privește cazul otrăvirii fostului agent al GRU Serghei Skripal și fiicei lui.

Prim-ministrul Marei Britanii - Sputnik Moldova
Theresa May, poreclită frumos

Potrivit diplomatului, apar probe tot mai noi care confirmă minciunile autorităților britanice.

Trei argumente

Potrivit primei minciuni a guvernului May, experții britanici ar fi stabilit țara de proveniență a substanței cu care au fost otrăviți cei doi Skripal, fapt care a fost infirmat ulterior chiar de experții britanici și chiar în persoana directorului laboratorului Porton Down, a scris Zaharova pe pagina sa de Facebook.

A doua minciună a guvernului Marii Britanii, potrivit Mariei Zaharova, vizează existența unui motiv pentru care Moscova l-ar fi otrăvit pe Skripal, făcând trimitere la "purtarea proastă a Rusiei pe parcursul istoriei". Diplomatul a reamintit că Moscova a prezentat regulat faptele legate de încălcare de către Marea Britanie a normelor dreptului internațional, eticii și moralei în numele propriilor "interese naționale". În același timp, Rusia a enumerat câteva motivele evidente ale orchestrării unei astfel de provocări, de care profită Londra.

A treia minciună a premierului May, scrie purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova, este afirmația că neurotoxinul "Novicioc" ar fi fost produs doar în Rusia. Zaharova a menționat că acest lucru a fost infirmat inclusiv de președintele Cehiei, Miloš Zeman, care a confirmat că această substanță neurotoxică a fost produsă în țara lui.

Зонт с флагом Британии на фоне Биг-Бена - Sputnik Moldova
Politică
Brexit, întorsătură de situaţie: Amânare „pe termen nedefinit” a ieşirii din UE

"Așa vor păți și celelalte minciuni ale Londrei", a rezumat diplomatul.

Mărturii președintelui ceh Miloš Zeman: Novicioc era produs în Cehia

Joi, președintele Cehiei, Miloš Zeman, făcând referire la un raport al serviciilor secrete, a anunțat că la unui din institutele de cercetare din țară a fost produsă și testată substanța neurotoxică A-230, pe care serviciul special al țării l-a inclus în clasa "Novicioc".

Liderul ceh a menționat existența unei probleme în clasificarea substanței toxice — în documentele serviciilor de informații militare se vorbește de faptul că substanța A-230 este similară agentului Novicioc, în timp ce în raportul serviciilor de securitate și informații această informație este infirmată.

Zeman a declarat că odată ce serviciile de informații militare sunt mai apropiate de acest subiect decât serviciile de informații civile, a ajuns la concluzia că "Novicioc" a fost produs și testat în Cehia în cantități mici, după care a fost distrus.

„Știm unde și știm când. Ar fi o ipocrizie să ne prefacem că așa ceva nu a fost", a declarat el.

Fluxul de știri
0