Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi reguli în comerțul interior: Mai multe produse autohtone în magazinele din țară

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaКонсервы, Conserve din legume, Rusia
Консервы, Conserve din legume, Rusia - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care are drept scop sprijinirea producătorilor autohtoni - iată ce sancțiuni îi așteaptă pe cei care nu vor respecta legea.

CHIȘINĂU, 5 mai — Sputnik. Joi Parlamentul a adoptat în primă lectură mai multe amendamente la Legea Comerţului Interior, care au ca scop, în special, susţinerea comercializării produselor alimentare autohtone.

”Din păcate nu există un pachet legislativ și suficientă susținere din partea statului pentru a cointeresa producătorul din Republica Moldova, pentru a-i face pe producătorii moldoveni să fie competitivi pe piață, în acest sens considerăm că proiectul va impulsiona semnificativ producerea mărfurilor din țară, ceea ce va duce inevitabil la o creștere economică a Republicii Moldova”, subliniază autorii în nota informativă la proiect.

Chinesischer Drache - Sputnik Moldova
Îngroparea economiei moldovenești: Ministerul Economiei bate ultimul cui

Autorii propun ca cel puțin 50 la sută din lungimea liniară a unui raft din magazinele din țară să fie destinate expunerii şi vânzării produselor fabricate în Republica Moldova. Totodată, urmează a fi amendat și Codul Contravențional pentru a-i pedepsi pe cei care nu se vor conforma noilor cerințe.

O altă propunere ține de plafonarea reducerilor comerciale pentru produsele alimentare cu maxim 10 la sută în scopul balansării puterii de negociere a părților contractante. De asemenea, urmează a fi stabilită perioada pentru acţiunile și activităţile de marketing şi publicitate. Perioada de promoție urmează să fie de până la 60 zile pe an per produs, iar termenul de plată al facturilor va varia în funcție de data-limită de consum și va fi de 7, 30 și 45 de zile calendaristice.

Dacă va fi votat în lectură finală, prevederile legii vor fi puse în aplicare după 6 luni de la data publicării, iar lista produselor alimentare autohtone urmează a fi aprobată și actualizată anual de Guvern.

Fluxul de știri
0