Savanții au descoperit care este grupă de sânge cu cele mai mari riscuri

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaМедицинский работник производит экспресс-анализ крови
Медицинский работник производит экспресс-анализ крови - Sputnik Moldova
Abonare
Studiile au demonstrat că riscul de deces din cauza unei leziuni grave crește de câteva ori în funcție de grupa de sânge.

CHIȘINĂU, 4 mai — Sputnik. Savanții japonezi au constat că prima grupă de sânge, din cele patru existente, este cea mai periculoasă, deoarece persoanele care au această grupă de sânge sunt supuse unui risc de deces de trei ori mai mare în cazul în care s-au ales cu răni grave. Aceasta este concluzia specialiștilor de la Universitatea de Medicină și Stomatologie din Tokyo.

Анатолий Сидоренко - Sputnik Moldova
Ictusul nu este o condamnare: savanții moldoveni au inventat un aparat unic

Studiul, publicat în revista „Critical Care", a cuprins un lot de 901 persoane cărora le-a fost acordat primul ajutor medical. Medicii au ajuns la concluzia că mortalitatea din cauza rănilor grave a oamenilor cu sânge de grupa întâi a atins un nivel de 28%. La deținătorii celorlalte grupe de sânge acest indicator era de aproximativ 11%.

Unul dintre autorii studiului, doctorul Vataru Takaiama a atras atenția asupra faptului că, până în prezent, rar când era studiată interdependența dintre grupa de sânge și mortalitate. Totodată, savanții cunoșteau că oamenii cu prima grupă sanguină sunt supuși unui risc mai mare de pierdere a sângelui din cauza coagulării slabe. Acest lucru se datorează existentei unor deficiențe calitative sau cantitative ale factorului von Willebrand (FvW), o glicoproteină cu rol important.

Autorii noului studiu presupun că anume din această cauză mortalitatea printre purtătorii primei grupe de sânge este mai mare.

„Studiul nostru ridică, totodată, întrebarea: în ce măsură transfuzia urgentă de eritrocite ale primei grupe de sânge poate influența, în cazul pacienților cu traumatisme grave, asupra homeostazei — proces, care oprește hemoragia — și dacă există vreo diferență în comparație cu alte grupe sanguine", a spus Takaiama.

Specialistul a adăugat că trebuie de continuat cercetările în acest domeniu, în scopul de a identifica o strategie ideală de tratament pentru pacienții care au suferit traumatisme severe și care necesită o reabilitare îndelungată.

Fluxul de știri
0