Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ictusul nu este o condamnare: savanții moldoveni au inventat un aparat unic

© Sputnik / Евгений ПанасенкоАнатолий Сидоренко
Анатолий Сидоренко - Sputnik Moldova
Abonare
Savanții moldoveni au inventat un aparat cu ajutorul căruia pot fi salvați pacienții cu ictus cerebral ischemic aflați în raioanele îndepărtate ale țării. Anatolie Sidorenco, directorul Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii al Academiei de Științe a Moldovei, a povestit pentru Sputnik Moldova despre această invenție unică.

CHIȘINĂU, 18 nov — Sputnik. În ultimii ani, ictusul a devenit cu adevărat o maladie fatală. Conform statisticii, fiecare al șaselea locuitor al RM moare în urma unui accident vascular cerebral. În medie, anual în RM se înregistrează circa 70 de mii de cazuri de ictus cerebral. Totodată, situația se complică din cauza că majoritatea cazurilor de hemoragie cerebrală au loc în centre raionale și în sate, din care motiv crește numărul deceselor. Pacienții pur și simplu nu reușesc să fie transportați la clinicile din capitală. Doar pentru salvarea unui astfel de bolnav medicii au la dispoziție maximum 8 ore.

Neurologii și neurochirurgii moldoveni au apelat la ajutorul Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii al Academiei de Științe a Moldovei. În special, cunoscutul academician-neurochirurg Stanislav Gropa a pus în fața savanților moldoveni problema inventării unui aparat capabil să scadă până la 4 grade temperatura creierului uman afectat de ictusul cerebral. Inginerii nanotehnologi moldoveni au făcut față acestei sarcini.

График - Sputnik Moldova
Invenția revoluționară care previne apariția cancerului

Anatolie Sidorenco, directorul Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii al Academiei de Științe a Moldovei, a discutat cu reporterul Sputnik Moldova despre această invenție unică.

„Neurochirurgii au la dispoziții doar câteva ore pentru a salva un pacient care a suportat un accident vascular cerebral, pentru a efectua o operație urgentă. Una este când ictusul a survenit în capitală, și alta este când se întâmplă într-un centru raional. Uneori medicii pur și simplu nu reușesc să transporte bolnavul până la clinica din capitală. Noi, însă, la comanda academicianului Gropa, am creat un dispozitiv pentru reducerea temperaturii creierului până la 4 grade. Acest fapt permite să fie prelungit de câteva ori timpul în care pacientul poate fi salvat. Cu alte cuvinte, în loc de cele 8 ore în care bolnavului trebuie să i se acorde ajutor operativ, medicii vor avea în rezervă 16 ore", a menționat profesorul Sidorenco.

Savantul a menționat că aparatul respectiv funcționează pe baza elementelor electrice semiconductoare Peltier, fiind dirijat de un ”controlor” inteligent. Prin intermediul acestuia, medicul poate regla temperatura creierului afectat de ictus, reducând-o până la nivelul necesar.

Este interesantă și procedura de măsurare a temperaturii creierului. În urechea pacientului se introduce un nanocablu care determină cu cât a reușit medicul să scadă temperatura creierului. Savantul consideră că această invenție reprezintă un salt important în domeniul tehnologiilor medicale și că în curând acest aparat va fi aplicat pe larg nu doar în Republica Moldova, ci și peste hotare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0