Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Oamenii lui Băsescu, în pericol major – de azi, vine revanșa judecătorilor

© Photo : Facebook / Traian BăsescuTraian Băsescu
Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Abonare
"Au acționat pe baza unei rezoluții infracționale unice, ca o structură criminală organizată, răspunzând unei comenzi politice dintr-un centru unic superior lor"

BUCUREȘTI, 3 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Vestea zilei de azi vine de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat achitări definitive în cazul foștilor judecători de la Curtea Supremă care fuseseră acuzați de DNA și trimiși în instanță pentru „fapte de corupție".

Procurorul de şedinţă a cerut, în instanţă, pedeapsa maximă pentru fosta judecătoare Gabriela Bîrsan, opt ani de închisoare cu executare, iar pentru o altă fostă judecătoare, Iuliana Puşoiu, trei ani de închisoare cu executare.

Tot în aceeaşi cauză au fost judecaţi avocaţii Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu, fostul judecător Anton Pandrea şi omul de afaceri Gabriel Chiriac.

Problema abia acum începe, dar în cealaltă tabără, a celor care au declanșat acest demers în justiție acum mai mult de 7 ani.

Cunoscuta judecătoare Gabriela Bârsan, soția unui dintre cei mai cunoscuți profesori de drept și judecător CEDO, Corneliu Bârsan, a fost expusă oprobiului public, știrile de la DNA s-au "scurs" în presă, cariera judecătoarei a fost distrusă, imaginea ei a apărut în presă în cele mai denigratoare ipostaze.

În 2012, judecătoarea trimitea o sesizare la Parchetul General, prin care dezvăluia existența unei mafii politico-judiciare care a pus la cale totul.

"Unitatea deplină în care au acționat absolut toate structurile din cadrul autorității judecătorești care aveau obligația să asigure respectarea legii și prevenirea abuzurilor (ICCJ, CSM, DNA) (…) toate aceste structuri extrem de importante din cadrul autorității judecătorești au acționat de conivența, pe baza unei rezoluții infracționale unice, ca o structură criminală organizată, răspunzând unei comenzi politice provenite dintr-un centru unic și superior lor, ceea ce are semnificația subminării statului de drept si democratic printr-o acțiune specifica regimurilor totalitare".

Astăzi, acest "centru unic de comandă" este definit ca "statul paralel" creat de Traian Băsescu, este "Sistemul" creat de fostul președinte.

Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Lațul se strânge în jurul lui Băsescu - legătura cu cauțiunea de 1 milion!

Evident, un magistrat de talia Gabrielei Bârsan nu vorbește aiurea, faptul că ea vorbește de o "structură criminală organizată" nu poate fi doar o vorbă în vânt. Este deci foarte probabil ca acum, odată scăpată de acuzații, achitată definitive, judecătoarea să se alăture celor care încearcă să descâlcească și să scoată la iveală sistemul creat de Traian Băsescu — și să-l aducă în fața instituțiilor legii.

Și hai să vedem, în avanpremieră, câteva episoade ale relației dintre Băsescu și familia magistraților Bârsan. Iată ce scris cunoscutul jurnalist de investigații Cornel Ivanciuc în 2013, chiar înainte ca… totul să se întâmple întocmai!

"Unealta agreată de Traian Băsescu pentru a-l înlocui pe Bârsan înainte de terminarea mandatului de judecător la CEDO, în decembrie 2013, este judecătoarea Iulia Antoanella Motoc de la Curtea Constituțională a României; cunoscută, la nivelul UE, pentru luările de poziție pe răstimpul celei de a doua suspendări a lui Traian Băsescu, când a susținut teza loviturii de stat instrumentate de USL, Motoc este pregătită pentru noi misiuni de luptă".

Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Băsescu, făcut praf de un jurnalist român

Gabriela Bârsan a intrat în dizgrația Sistemului Băsescu și după ce, în 2011, dăduse câștig de cauză într-un proces Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, condus de colonelul și istoricul Mircea Dogaru.

Imediat dup achitarea definitivă, cunoscuta jurnalistă Adina Anghelescu a declarat la Antena 3: „S-a urmărit distrugerea unor oameni, cineva trebuie să răspundă, să plătească din propriul buzunar cei care au greșit, nu din al statului".

În încheiere, să vedem lista celor despre care Gabriela Bârsan a scris la PÎCCJ că ar face parte din structura organizată a sistemului.

"Adjunct procuror șef secție la DNA Viorel Cerbu; procuror șef secție la DNA Lucian Papici; procuror șef al DNA Daniel Morar (care a cerut ridicarea imunității falsificând grosolan realitatea); judecător Geanina Cristina Arghir; judecători, procurori si reprezentanți ai societății civile din cadrul CSM, inclusiv doamna procuror general al Parchetului de pe lângă ICCJ Laura Codruța Kovesi; doamnele si domnii procurori din cadrul DNA care au solicitat autorizarea și prelungirea autorizării interceptării și înregistrării convorbirilor telefonice; doamnele și domnii judecători din cadrul ICCJ care au autorizat și au prelungit autorizarea interceptării și înregistrării convorbirilor telefonice".

Pe scurt, achitarea definitivă a Gabrielei Bîrsan înseamnă începutul unei adevărate furtuni în sistemul creat sub Traian Băsescu. 

Fluxul de știri
0