CHIȘINĂU, 2 mai — Sputnik. Anul 2017 Procuratura Generală a operat un șir de schimbări în activitatea instituției.
Pe parcursul anului precedent, Procuratura Generală a revizuit metodele de management, a aplicat proceduri noi pentru selecția și cariera procurorilor, a implementat principiul specializării procurorilor, precum și a sistemului informațional automatizat integrat al organelor de drept „Urmărire penală: E-Dosar".
Tot în 2017, au fost formate și au început activitatea Colegiile din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, în contextul dezvoltării capacităților procuraturilor specializate, a fost implementat mecanismul de detașare în aceste instituții a ofițerilor de urmărire penală și de investigații.
Potrivit raportului Procuraturii Generale, în 2017, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 35581 de infracțiuni (nivelul criminalității înregistrând o scădere în proporție de 15 la sută). O tendință nouă pentru situația criminogenă din țară a fost participarea cetățenilor Republicii Moldova în calitate de mercenari la conflictele militare regionale, acest lucru reprezentând o provocare pentru securitatea națională și regională.
Detalii picante de la reținerea ex-demnitarului aflat la conducerea Procuraturii>>>
Raportul relevă că procurorii, în 2017, au condus urmărirea penală în 54093 de cauze (cercetările fiind încheiate pe 24535 de cauze), iar în instanță au fost expediate 14338 de cauze penale.
Printre provocările cu care s-a confruntat instituția pe parcursul anului se numără deficitul de cadre, pregătirea insuficientă a ofițerilor de urmărire penală, cauze penale lăsate în nelucrare, precum și adoptarea unor soluții declarate ulterior ilegale.