Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant! Moldova ar putea pierde şi ultima sa bogăţie

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaLivezi, agricultură
Livezi, agricultură - Sputnik Moldova
Abonare
Schimbările climatice din ultima perioadă ar putea avea consecinţe practic ireversibile, iar Moldova ar putea rămâne fără singura sa bogăţie

CHIŞINĂU, 2 mai  — Sputnik. Climatologii au atenţionat asupra accelerării procesului de încălzire globală. Aceştia au estimat că temperaturile în Europa de Est ar putea creşte cu 2-3 grade, ia umiditatea aerului ar putea spori cu 100 de procente, astfel că valorile termice de 30 de grade Celsius vor fi percepute ca de 48, iar la 35 de grade Celsius omul se va simţi ca la 53.

Vasile Șarban - Sputnik Moldova
În curând vom avea noi soiuri de fructe și legume: Încălzirea globală e de vină

De altfel, judecând după vremea înregistrată în lunile de iarnă din ultimii ani, inclusiv luna decembrie 2017, cercetările experţilor americani par absolut plauzibile.

În acest context, am încercat să aflăm cum va influenţa încălzirea globală Republica Moldova şi de ce ţara noastră ar putea să rămână cu timpul fără solurile sale roditoare de cernoziom, care constituie bogăţia sa de nepreţuit.

Reporterul Sputnik a solicitat în acest sens opinia ecologului Vladimir Garaba.

„Cercetările au demonstrat că ţara noastră este influenţată negativ de încălzirea globală. Dacă ritmul de creştere a temperaturilor în plan global va spori, evident că acest lucru va afecta şi Republica Moldova. Verile în Moldova vor fi mai ploioase, vor fi frecvente ploile torenţiale. În timp, precipitaţiile abundente ar putea duce la dispariţia stratului de sol fertil, iar Moldova ar putea semăna mai degrabă a pustiu, decât a regiune înfloritoare", a subliniat specialistul.

Potrivit ecologului, creşterea temperaturilor cu trei grade ar putea duce la astfel de schimbări, încât clima Moldovei să aducă mai mult cu cea care domină în momentul de faţă în Turcia, aflată la aproximativ 700 km de ţara noastră.

Fluxul de știri
0