Prognoza meteo: Ne așteaptă o vară cu fenomene extreme

© SputnikFurtună în Chișinău
Furtună în Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie nu au veşti prea bune cu privire la vremea care se anunţă. La ce trebuie să ne aşteptăm.

BUCUREȘTI, 29 apr — Sputnik, Doina Crainic. Potrivit directorului general al ANM, Elena Mateescu, în lunile de vară vom avea parte tot mai des de fenomene extreme, constând în perioade de caniculă şi secetă prelungită, urmate de episoade scurte de precipitaţii abundente care pot genera, la nivel local, viituri rapide.

Иней - Sputnik Moldova
Avertizare de ultimă oră a meteorologilor: În Moldova vin înghețurile

Scenariile climatice indică o diminuare a cantităţilor de precipitaţii în viitor mai ales în lunile de vară, în medie cu 15-20%,iar zonele cele mai vulnerabile la secetă vor fi sudul, sud-estul, estul şi vestul României, dar şi Câmpia Transilvaniei, a declarat Elena Mateescu pentru Agerpres.

Meteorologul s-a referit şi la scenariile climatice din viitor, astfel că, în perioada 2021-2050 sau spre sfârşitul secolului, în contextul schimbărilor climatice, este posibilă creşterea temperaturilor, generate de gazele cu efect de seră, şi accentuarea valurilor de căldură.

Elena Mateescu avertizează că, în viitor, întreg sistemul climatic ar putea fi „caracterizat de palete de tipare de vreme extremă considerate astăzi, dar care în viitor să fie considerată vreme normală".

Fluxul de știri
0