Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De unde va lua Moldova gaze după 2019 ?

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Juc și Victor Parlicov
Victor Juc și Victor Parlicov - Sputnik Moldova
Abonare
Blocarea construcției gazoductului ”Nord Stream 2” va face Uniunea Europeană dependentă de interesele geopolitice străine

După finalizarea proiectului ”Nord Stream 2”, gazul rusesc va ajunge în Europa de Vest fără a tranzita teritoriul Ucrainei. Aceasta înseamnă că statele din Europa de Est, inclusiv Republica Moldova, rămân fără gaze naturale. Pentru a evita acest risc, țările vizate trebuie să găsească alte posibilități de asigurare cu gaze, până la sfârșitul anului 2019. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" cu politologul Victor Juc, expertul în energetică Victor Parlicov și expertul român în domeniul politicii externe, Adrian Severin.

Moldoveni din zeci de localități, expropriați din cauza gazoductului Ungheni-Chișinău>>>

"În cazul  Republicii Moldova, o alternativă bună ar fi organizarea reversului prin gazoductele care traversează sudul ţării. Această opțiune este discutată de autorități. Nu exclud că ar putea fi abandonat proiectul Iași-Ungheni, în favoarea construcției unei stații de compresoare pe teritoriul României, care va pompa gazul în regim revers din Bulgaria spre Moldova. Este o soluție mai ieftină și mai rapidă", a explicat Victor Parlicov.

Germania și Finlanda au dat undă verde construcției gazoductului "Nord Stream 2” pe teritoriile sale. Gazprom, concernul care implementează proiectul, așteaptă aprobarea din partea Suediei și Danemarcei. Între timp, SUA, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, România, Ungaria și Ucraina se opun construcției "Nord Stream 2".

"O parte dintre țări se opun din motive politice, altele — din motive economice. Sunt un grup de state mai mici care nu vor ca puterea de decizie a Germaniei în Uniunea Europeană să crească și mai mult. Pe de altă parte, pentru unele țări, cum ar fi Slovacia sau Cehia, este mai costisitor să ia gaz rusesc din Germania. În concluzie, consumatorii din unele țări europene vor plăti pentru gaz mai mult", a precizat Victor Parlicov.

În discuțiile contradictorii despre "Nord Stream 2" nimeni nu vorbește însă despre interesele cetățenilor de rând. Disensiunile au la bază resentimente și principii politice.

Виктор Парликов - Sputnik Moldova
Societate
Parlicov: „Gazprom” nu-i va lăsa pe consumatorii europeni fără gaze

"Contează memoria istorica, pentru că Polonia și Țările Baltice asociază proiectul "Nord Stream" cu Uniunea Sovietica. Mai sunt și ecologiștii prezenți în parlamentele din țările nordice. Ecologiștii sunt susținuți de alianța ecologiștilor și verzilor din Parlamentul European. Pentru Danemarca și Suedia contează mult poziția ecologiștilor", a menționat Victor Juc.

Dacă proiectul "Nord Stream 2" va fi blocat, ceea ce încearcă să facă unele țări europene, influențate de SUA, Uniunea Europeană riscă să devină vulnerabilă în fața intereselor geopolitice ale altor state.

"Orice monopol în domeniul energetic este periculos, deoarece permite transformarea securității energetice în instrument de promovare a unei agende politice sau geopolitice. În al doilea rând, diversificarea traseelor prin care este distribuit gazul rezolvă unele probleme tehnice. Pentru că dacă undeva are loc un accident, Uniunea Europeană poate folosi gaz de pe alte rute", a explicat Adrian Severin.

Va rămâne Moldova fără gaze după decizia Gazprom? Ce spun autoritățile>>>

Va dezbina "Nord Stream 2" Uniunea Europeană şi există oare riscul ca Republica Moldova să se confrunte, după 2019, cu un deficit de gaze din cauza „Nord Stream 2"? Aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0