Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlicov: „Gazprom” nu-i va lăsa pe consumatorii europeni fără gaze

© Sputnik / Miroslav RotariВиктор Парликов
Виктор Парликов - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în domeniul energeticii, ex-directorul ANRE Victor Parlicov, este sigur că „Gazprom”-ul nu va renunța la obligațiile sale de livrare a gazelor naturale către consumatorii europeni.

CHIȘINĂU, 6 mart — Sputnik. Șeful „Gazprom", Aleksei Miller, a declarat că întreprinderea este nevoită să înceapă imediat în Arbitrajul de la Stockholm procedura de reziliere a contractelor cu „Naftogaz" privind livrarea și tranzitarea gazelor.

Miller a motivat acest lucru prin faptul că decizia acestei instanțe în litigiul dintre companii au creat un dezechilibru în ceea ce ține de interesele acestora, asfel că prelungirea contractelor nu se mai justifică din punct de vedere economic pentru „Gazprom".

Potrivit interlocutorului Sputnik, decizia „Gazprom"-ului nu prezintă însă pericol pentru securitatea energetică a Moldovei.

Gazprom - Sputnik Moldova
Va rămâne Moldova fără gaze după decizia Gazprom? Ce spun autoritățile

Atât timp cât încă nu vor fi create traseele ocolitoare pentru livrarea combustibilului în Europa, „Gazprom" va continua să tranziteze Ucraina.

În calitate de alternativă se examinează noua conductă de gaze „Turkish Stream" („Fluxul turcesc"), o ramură a acesteia fiind prevăzută pentru Turcia, iar a doua — pentru consumatorii Europei de Sud-Vest.

„Până când „Gazprom" nu va finaliza construcția căilor alternative de livrare a gazelor către consumatori, contractul cu compania de tranzit din Ucraina nu va fi reziliat. Una este să aduci conducta până în Turcia, și alta este să fie asigurată posibilitatea tehnică de livrare a gazelor și pentru alte țări. Cu alte cuvinte, din Turcia gazele trebuie livrate în regim revers în Bulgaria, iar din Bulgaria în Macedonia. De exemplu, macedonenii nu au o altă sursă de gaze naturale. Prin urmare, „Gazprom" nu-și poate permite să nu-și onoreze obligațiunile și să-i lase pe consumatori fără acest combustibil", a menționat expertul.

Acesta a subliniat că Moldova nu trebuie să se alarmeze. Până în 2019, când va fi lansată conducta „Turkish Stream", gazele vor fi livrate în țara noastră tranzitând Ucraina.

Aleksei Miller precizează că la ora actuală cota-parte a gazelor rusești pe piața europeană înregistrează cei mai înalți indici din istorie: „Gazprom" livrează 34,7% din volumul gazelor de pe piața europeană.

Fluxul de știri
0