Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon: Declarații importante cu privire la alegeri

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон
Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului s-a referit la propunerea privind trecerea la sistemul electoral mixt.

CHIȘINĂU, 29 apr — Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon s-a pronunțat pentru deschiderea unui număr mai mare de secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse la alegerile pentru Parlamentul țării.

Dodon a făcut o declarație în acest sens în cadrul vizitei sale la Sankt Petersburg, la întrevederea cu conducătorii diasporei moldovenești din toate regiunile Rusei.

"Am discutat despre necesitatea deschiderii unui număr mai mare de secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Reieşind din numărul de cetăţeni ai Republicii Moldova în Federația Rusă, precum şi din numărul de buletine, trebuie să fie deschise nu mai puţin de 150 de secţii de votare", a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Dodon s-a referit și la inițiativa lansată de el anul trecut privind trecerea la sistemul electoral mixt, care prevede inclusiv mandate de deputat pentru diasporă.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv. A fost anunțată data alegerilor parlamentare în Moldova

Președintele a precizat că a abordat în cadrul întâlnirii "mai multe subiecte cu privire la problemele cu care se confruntă atât conaționalii noștri cât și conducătorii diasporei. Am menționat importanța înregistrării organizațiilor obștești, ceea ce ar facilita interacțiunea între instituțiile Republicii Moldova și diasporă".

Mandatul actualului Parlament expiră pe 30 noiembrie 2018. Codul Electoral al Republicii Moldova prevede că alegerile deputaţilor în Parlament se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului precedent. Astfel, scrutinul parlamentar urmează să se desfășoare în perioada 30 noiembrie 2018 — 28 februarie 2019.

Voronin a făcut anunțul. Ce vor face comuniștii la alegerile din toamnă>>>

Analiștii sunt de părere că, cel mai probabil, alegerile vor avea loc până la Anul Nou.

Alegerile parlamentare din acest an se vor desfășura în baza unui sistem electoral mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională vor fi aleși 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale — 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Fluxul de știri
0