Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Recorduri de temperatură pe 28 aprilie: Cum a fost vremea acum peste jumătate de secol

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaЗаморозки
Заморозки - Sputnik Moldova
Abonare
După un martie cu ger şi troiene, luna aprilie a venit cu temperaturi ca de vară, care se menţin deja de câteva săptămâni.

CHIŞINĂU, 28 apr — Sputnik. De-a lungul anilor, vremea în luna aprilie nu a fost nici pe departe la fel — au fost primăveri capricioase, cu valori termice mult cub normele climatologice, dar au fost şi zile de sfârşit de aprilie mult mai călduroase decât cele pe care le avem acum.

Meteorologii moldoveni au o statistică a celor mai joase şi celor mai ridicate temperaturi înregistrate la sfârşitul lunii aprilie.

Иней - Sputnik Moldova
Avertizare de ultimă oră a meteorologilor: În Moldova vin înghețurile

Astfel, acum 64 de ani, pe 28 aprilie 1954, a fost frig de-a binelea, mercurul din termometre urcând dor puţin peste gradaţia zero, indicând +0,2 grade Celsius.

Totodată, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cea mai fierbinte zi de 28 aprilie, din perioada în care în Moldova se efectuează observaţii meteorologice, a fost în anul 2012. Mercurul din termometre a urcat atunci până la valoarea maximă de +30,3 grade Celsius.

Diferenţa dintre temperatura minimă şi maximă înregistrată de-a lungul timpului pe data de 28 aprilie este de 30,5 grade.

Observațiile meteorologice se efectuează în Moldova din anul 1886.

Amintim că, în pofida temperaturilor foarte înalte care sunt prognozate în următoarele zile, meteorologii au emis pentru perioada 28 aprilie — 4 mai o avertizare de îngheţ pentru jumătatea de nord a ţării. Astfel, în orele dimineții, izolat se prevăd înghețuri la suprafața solului, predominant în depresiuni, cu intensitatea de —1..-2°С.

Fluxul de știri
0