Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Orașul Chişinău, zonă cu risc sporit de răspândire a malariei

© Sputnik / Олег Ласточкин / Accesați arhiva multimediaȚânțar
Țânțar - Sputnik Moldova
Abonare
Anual, la 25 aprilie, este marcată Ziua mondială de combatere a malariei, desemnată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în mai 2007.

CHIȘINĂU, 28 apr – Sputnik. Pe parcursul anilor 2010-2017, în Republica Moldova, au fost depistaţi 87 de bolnavi de malarie, majoritatea cazurilor – 57 au fost atestate în municipiul Chişinău.

Свиньи - Sputnik Moldova
Un focar de pestă porcină a fost documentat la Ștefan Vodă

Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, în cazul a două persoane boala a evoluat grav, soldându-se cu deces.

În anul 2017, au fost înregistrate trei cazuri de malarie tropicală în municipiul Chişinău. Boala a fost importată din Sudan şi Mozambic. Pe parcursul a patru luni ale anului curent, în municipiul Chișinău, nu au fost depistate cazuri de malarie.

Municipiul Chişinău este considerat o zonă cu risc sporit de răspândire a malariei prin transmițători – ţânţarii malariogeni. Pe teritoriul municipiului, sunt amplasate 60 de bazine de apă,  un loc perfect pentru reproducerea ţânţarilor malariogeni.

Conform datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), mai mult  de 3,4 miliarde de oameni locuiesc în tări cu risc sporit de infestare. Malaria afectează peste 106 ţări ale lumii, preponderent din zonele cu climă tropicală şi subtropicală, înregistrându-se în anul 2015 circa 212  milioane de îmbolnăviri şi până la 429 de mii de decese, mai frecvent la copiii cu vârsta de până la 5 ani. Doar în Africa, la fiecare 30 de secunde, din cauza malariei moare un copil.

Există o boală mai gravă decât cancerul sau SIDA care amenință secolul XXI>>>

Importarea în masă a malariei tropicale din Africa a creat probleme pentru multe ţări europene. Anual, în Europa, sunt înregistrate în jur de 10 mii de cazuri de malarie. Printre  persoanele infectate sunt aviatori, businessmani, turisţi, muncitori sezonieri şi lucrători pe contract, refugiaţi şi studenţi străini. Dintre cele aproximativ 10 mii de cazuri de malarie cu care se confruntă anual Europa, 75 la sută se înregistrează în Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia.

Fluxul de știri
0