Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Teheranul avertizează SUA privind consecințele retragerii din acordul nuclear

© Fotolia / Mark RubensHarta Orientului Apropiat
Harta Orientului Apropiat - Sputnik Moldova
Abonare
În contextul în care Washingtonul a amenințat că se retrage din acordul nuclear cu Iranul, Teheranul amenință, la rândul său, să repună în funcţiune unităţile sale nucleare.

BUCUREŞTI, 27 apr — Sputnik, Doina Crainic. În cazul retragerii Statelor Unite din acordul privind programul nuclear iranian, Teheranul va relua activitatea unităţilor sale nucleare, a declarat secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională din Iran, Ali Chamkhani, citat de Sputnik France.

Ali Akbar Salehi - Sputnik Moldova
Iran către SUA: "Dacă faceţi asta, revenim la programul nuclear"

„Vom relua activitatea unităţilor noastre nucleare la nivelul la care erau înainte de încheierea acordului [privind programul nuclear iranian]", a declarat oficialul, fiind întrebat de reporteri despre consecințele unei posibile retrageri a Washingtonului din acest acord.

Potrivit lui Ali Chamkhani, Teheranul este obișnuit cu acest tip de presiuni. „Acest lucru va fi important pentru securitatea internațională în general", a adăugat el.

Donald Trump a stabilit data de 12 mai ca un ultimatum dat aliaților săi europeni pentru ajungerea la un acord cu Iranul în scopul de a „soluţiona teribilele neajunsuri" din textul acordului.

Dacă, până la această dată, nu se va găsi o modalitate de a înăspri acordul semnat în 2015 între marile puteri şi Iran pentru prevenirea achiziționării bombei atomice, președintele Trump amenință să reintroducă sancțiuni împotriva Teheranului și să se retragă din acord.

Trump solicită efectuarea mai multor inspecții și, mai ales, eliminarea limitelor de timp privind activitatea nucleară a Teheranului, care vor expira în 2025 și 2030.

China a publicat un raport despre drepturile omului în SUA>>>

Potrivit secretarului Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, Teheranul ar putea să iasă din Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT) dacă Trump decide să se retragă din acordul nuclear.

Fluxul de știri
0