Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Iran către SUA: "Dacă faceţi asta, revenim la programul nuclear"

© AP Photo / Vahid SalemiAli Akbar Salehi
Ali Akbar Salehi - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful instituţiei nucleare iraniene, Ali Akbar Salehi, a avertizat sâmbătă că Republica Islamică va "surprinde" SUA cu disponibilitatea de reacție dacă Washingtonul va decide să se retragă din acordul nuclear cu Iranul.

CHIȘINĂU, 22 apr — Sputnik. Salehi, șeful Organizației pentru Energie Atomică din Iran (IAEA), a declarat reporterilor că, dacă Statele Unite ale Americii se vor retrage din Planul Comun de Acţiuni (JCPOA), Teheranul este pregătit să răspundă cu o serie de opțiuni, inclusiv cele care implică reluarea promptă a activitățile sale nucleare.

Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Rusia
Era dispusă Rusia să atace navele SUA? Răspunsul lui Lavrov

Republica Islamică este capabilă să reia îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20% în patru zile, în cazul în care are loc retragerea, a spus el.

"Sperăm ca cealaltă parte să ia o decizie înţeleaptă şi să evite efectuarea unei acţiuni care ar provoca o bătaie d ecap pentru sine şi pentru alţii", a spus Salehi, potrivit sputniknews.com, cu referire la Press TV.

El a subliniat că Iranul și-a exprimat în repetate rânduri speranța că circumstanțele nu ar face niciodată să ia "decizii tehnice", ci a subliniat că "odată ce instituția [islamică] decide, suntem gata ca o armată să luăm măsuri".

Șeful instituţiei nucleare iraniene a avertizat, de asemenea, Europa pentru urmărirea orbească a politicilor Washingtonului, spunând că ar însemna că "Europa nu este un organism independent și este un satelit în orbita politică a Statelor Unite".

Remarcile sale au venit după ce aproximativ 500 de deputați britanici, francezi și germani au trimis o scrisoare Congresului SUA, în care au spus că ruperea acordului nuclear cu Iranul ar deteriora mecanismul de control al programului nuclear iranian și ar putea adăuga noi tensiuni în Orientul Mijlociu.

Президент РФ В. Путин принимает участие в саммите Группы двадцати в Гамбурге - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov: Putin și Trump nu vor admite un al treilea război mondial

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat că Casa Albă poate anunța o decizie privind viitorul JCPOA înainte de termenul de 12 mai, stabilit mai devreme de președintele Donald Trump.

În ianuarie, președintele american a anunțat extinderea sancțiunilor pentru Iran, cu toate că Republica Islamică a respectat obligațiile stabilite de acordul nuclear, semnat de Bruxelles, Teheran și grupul de națiuni P5 + 1, inclusiv Rusia, SUA, China, Franța și Marea Britanie plus Germania, la 14 iulie 2015.

El a spus că va fi ultima dată când va semna aplicarea sancțiunilor, cu excepția cazului în care aliații europeni vor fi de acord cu o înțelegere suplimentară pentru remedierea "defectelor teribile" ale JCPOA, potrivit lui Trump, care a criticat și programul de rachete al Iranului.

Moscova dispune de suficiente dovezi că atacul chimic din Douma a fost o înscenare>>>

Alți semnatari ai JCPOA, inclusiv Rusia, China, Marea Britanie, Germania și Franța, au criticat poziția lui Trump, spunând că înțelegerea nucleară cu Iranul funcționează cu succes.

Fluxul de știri
0