Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Modificări importante pentru beneficiarii de împrumuturi: Ce vrea să facă Parlamentul

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Comisiile parlamentare au examinat un șir de modificări la Legea privind contractele de credit pentru consumatori.

CHIȘINĂU, 26 apr — Sputnik. Parlamentul ar putea să opereze mai multe modificări la Legea privind contractele de credit pentru consumatori. Legislatorii vor să îmbunătățească în felul acesta protecția beneficiarilor de împrumuturi, acordate de organizațiile din sectorul nebancar.

Cu o inițiativă în acest sens a venit președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Modificările propuse au drept scop evidenţierea în contractele de credit încheiate a clauzelor ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator, precizează serviciul de presă al Parlamentului într-un comunicat.

"Autorul consideră că scoaterea în evidenţă a acestor clauze contractuale va avea ca efect analiza mai minuţioasă de către consumator şi, respectiv, stabilirea cu exactitate a costurilor totale, care vor fi suportate în urma contractării creditului", subliniază sursa.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Pentru ce iau moldovenii împrumuturi de la bancă

Totodată, prin modificările propuse se instituie dreptul organului de control de a efectua controale inopinate a aspectelor ce ţin de încălcarea prevederilor Legii privind contractele de credit pentru consumatori în domeniul de creditare nebancară.

Este propusă de asemenea înăsprirea sancţiunilor prin majorarea amenzilor aplicate în cazul încălcării cerinţelor legislaţiei privind contractele de credit pentru consumatori. Amenda maximă ar putea ajunge până la 25 mii de lei.

Proiectul a fost examinat de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, Comisia mediu și dezvoltare regională, Comisia drepturile omului și relații interetnice și Comisia administrație publică. Acesta urmează a fi dezbătut și votat de plenul Parlamentului.

Fluxul de știri
0