Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pentru ce iau moldovenii împrumuturi de la bancă

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Viață în rate: pe ce cheltuiesc locuitorii Moldovei banii luați cu împrumut de la băncile din țară?

CHIȘINĂU, 24 aug — Sputnik. Banca Națională a Moldovei a publicat raportul cu privire la creditele acordate în luna iulie a acestui an. Volumul total al împrumuturilor acordate de întreg sistemul bancar către sfârșitul celei de a doua luni de vară a atins 34,189 miliarde de lei.

Potrivit statisticii, cele mai des cetățenii Moldovei iau credite de consum. Este vorba de împrumuturi pentru procurarea tehnicii sau a altor lucruri, reparația locuinței, achitarea taxei pentru studiilor, acoperirea cheltuielilor de nuntă și altele. În luna iulie, concetățenii noștri au solicitat peste 6,5 mii de asemenea credite. Astfel, la sfârșitul lunii iulie, volumul lor total constituia 3,88 miliarde de lei.

Adrian Lupuşor - Sputnik Moldova
Experții propun soluții pentru stimularea accesului la creditele bancare

Pe locul doi în topul celor mai frecvente împrumuturi sunt cele pentru procurarea sau construcția locuinței. În luna iulie au fost perfectate 178 de contracte de acest gen, iar volumul total în expresie bănească a fost de 2,38 miliarde de lei.

Pe locul trei în top sunt creditele pentru afaceri. În perioada de referință, băncile din Moldova au acordat 158 de credite pentru afaceri. Persoanele fizice care desfășoară un anumit gen de activitate au obținut 93 de credite, producătorii agricoli — 41, iar industria alimentară — 36 de împrumuturi.

Cele mai solicitate sunt creditele în monedă națională. Circa o jumătate din totalul împrumuturile au fost acordate în lei moldovenești. Totodată, băncile oferă credite în dolari SUA și euro.

Conform datelor BNM, creditele cele mai solicitate de către populația Republicii Moldova sunt cele pe un termen de la doi până la cinci ani. Cota acestora din volumul total de împrumuturi constituie 52,03%.

Fluxul de știri
0