Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bilanţul CNA: Numărul infracţiunilor de corupţie este în creştere

© Sputnik / Miroslav RotariCNA
CNA - Sputnik Moldova
Abonare
Aproape 70 la sută din actele de corupţie, documentate au fost comise în Chișinău şi în raioanele din centrul țării.

CHIȘINĂU, 26 apr — Sputnik. Numărul total al infracţiunilor de corupţie înregistrate este în creştere, iar apelurile la linia anticorupţie s-au dublat — se arată în raportul de activitate al CNA pentru primele luni ale anului 2018.

Aproximativ 19 la sută din infracţiunile documentate de CNA au fost identificate în municipiul Bălţi şi raioanele de nord ale ţării, iar 13 la sută în raionul Cahul şi raioanele de sud.

CNA - Sputnik Moldova
Societate
Candidatul la funcţia de director-adjunct al CNA. Vezi cine este învingătoarea

În primele trei luni ale anului, ofiţerii de investigaţie ai Centrului Naţional Anticorupţie au depistat 247 de infracţiuni (cu 14 la sută mai multe faţă de perioada similară a anului trecut). Dintre acestea, 209 sunt acte de corupţie şi conexe corupţiei, două infracţiuni de spălare de bani şi 36 de alte categorii de infracţiuni.

Potrivit criteriului de gravitate al infracţiunilor depistate — 187 intră în categoria celor deosebit de grave şi grave, 39 — mai puţin grave, iar 21 — uşoare.

Potrivit genurilor de infracţiuni, traficul de influenţă se situează pe primul loc — 68 de cazuri, urmat de abuzul de putere sau abuzul de serviciu — 43 de cazuri; coruperea pasivă — 40 de cazuri; coruperea activă — 31 de cazuri și excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu — 13 de cazuri.

Printre instituţiile şi domeniile vizate în dosarele CNA se numără: justiţia şi afacerile interne, securitatea bugetului şi patrimoniului public, administraţia publică locală, sectorul privat, medicina învăţământul, serviciul militar.

În calitate de subiecţi ai infracţiunilor de corupţie şi conexe corupţiei depistate au figurat 30 de factori de decizie din cadrul autorităţilor publice locale; 17 persoane din domeniul ocrotirii sănătăţii; nouă inspectori de poliţie; trei conducători de instituţii autonome şi subdiviziuni din cadrul autorităţilor publice; trei directori de întreprinderi şi organizaţii de stat; un procuror; un director de agenţie (autoritate publică); o persoană din domeniul educaţiei, iar în sectorul privat şi liber profesionist — 59 de persoane fizice; 20 de directori de întreprinderi şi organizaţii din sectorul privat; patru avocaţi; un notar şi un executor judecătoresc.

Реанимационное отделение ГКБ им. С.П. Боткина, medic - Sputnik Moldova
Societate
Ofițerii CNA s-au luat, din nou, de capul medicilor - Iată ce au făcut la un spital

În primul trimestru 2018, în gestiunea ofiţerilor de urmărire penală ai Centrului Naţional Anticorupţie s-au aflat 1223 de cauze penale (cu 141 mai multe în raport cu trimestru I al anului precedent).

Pe 189 de cauze a fost finalizată urmărirea penală, din ele — 99 de cauze penale în privinţa a 111 persoane au fost deferite justiţiei. Totodată, prejudiciul stabilit pe cauzele penale pornite în primele trei luni ale anului a constituit 6147132 lei, iar pentru a asigura restituirea banilor, CNA a aplicat sechestru pe mijloace financiare şi bunuri în valoare de 5724281 lei.

În aceeaşi perioadă, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a aplicat sechestru pe bunuri în valoare totală de 23121184 lei.

În perioada de raport, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au examinat 3461 de sesizări, plângeri, demersuri, petiţii şi alte materiale, iar aproximativ 5000 de cetăţeni au fost primiţi în audienţa ofiţerilor CNA.

La Linia Naţională Anticorupţie (0-800-55555) au fost recepţionate 819 apeluri de la cetăţeni sau (400 mai multe decât în perioada analogică a anului 2017). În majoritatea cazurilor, oamenii s-au plâns pe abuzuri comise în justiţie, ministere, autorităţi centrale şi locale, învăţământ, medicină şi sectorul privat.

"Achitarea salariului în plic este practicată în fotbalul moldovenesc">>>

În primele trei luni ale anului 2018, CNA a organizat instruiri pentru 4500 de funcţionari (în 2017 — 2635 funcționari), a eliberat 1349 de certificate de cazier, iar asupra a 255 de proiecte de acte normative şi legislative au fost întocmite rapoarte de expertiză.

 

Fluxul de știri
0