Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ceea ce nu putem produce falsificăm: Caviar contrafăcut în Moldova și exportat în Rusia

© Photo : Пресс-служба МЧС РФ / Accesați arhiva multimediaЧерная икра осетровых пород
Черная икра осетровых пород - Sputnik Moldova
Abonare
Doar moldovenii pot să facă asta: produc caviar fără ca să crească nisetru.

CHIȘINĂU, 25 apr — Sputnik. Pe teritoriul Rusiei au fost depistate icre de nisetru contrafăcute și importate din Republica Moldova, a comunicat Centrul Național pentru Siguranța Produselor Acvatice și de Acvacultură (CNSPA) din Rusia.

Conform Rosselhoznadzor-ului, în laboratorul CNSPA au fost efectuate analize ale probelor de caviar de nisetru, produse pe teritoriul Republicii Moldova. Scopul cercetării a fost de a constata dacă produsul conține ADN-ul familiei de nisetru.

Arcadie Guidea - Sputnik Moldova
Atenție, cumpărători: Cum deosebim o ciocolată veritabilă de una contrafăcută

Însă în proba supusă studiului nu a fost descoperit în general nici un fel de ADN de pește. Adică, potrivit avizului specialiștilor, tot caviarul este o imitație și o falsificare a acestui produs. De menționat că la Moscova un kilogram de caviar de nisetru costă 650 de euro, ba chiar și mai mult.

„Rosselhoznadzor" a comunicat că rezultatele analizelor au fost introduse în sistemul automatizat „Vesta".

Rusia exportă caviar de nisetru în Germania, Franța și în alte țări ale Europei Occidentale. În anul 2017 acest export a constituit peste opt tone. Totodată, crește și importul de caviar în Rusia, mai ales din China. Conform datelor agențiilor care studiază piața, în același an, 2017, Rusia a importat circa șapte tone de caviar, iar în 2018, potrivit prognozelor, acest volum va crește cu încă 10%. Caviarul importat din China este tot mai calitativ, iar numărul întreprinderilor de prelucrare este în creștere (la momentul de față există deja 140). Totodată, deseori caviarul chinezesc este furnizat în Rusia în stare brută, aici fiind prelucrat și ambalat, fapt ce complică activitatea organelor pentru depistarea caqviarului contrafăcut.

Fluxul de știri
0