Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un articol din Constituția țării va fi schimbat. Ce au decis deputații

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului RM 21.09.17
Ședința Parlamentului RM 21.09.17 - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul este în proces de examinare a unui proiect de lege care prevede amendarea Constituției Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 25 apr – Sputnik. Dreptul la asociere ar putea fi inclus în Constituţia Republicii Moldova. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a examinat, în ședința de miercuri, un proiect de modificare a Legii Supreme.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul pregătește o nouă modificare a Constituției Republicii Moldova

Potrivit proiectului, va fi modificat art. 42, care va stipula că orice persoană are dreptul de a se asocia liber cu alte persoane, inclusiv de a constitui sindicate sau patronate, precum şi de a se afilia la acestea. Exercitarea dreptului la libera asociere poate fi limitată numai în cazurile expres prevăzute de lege, dacă această limitare constituie o măsură necesară într-o societate democratică, pentru asigurarea securităţii naţionale, a ordinii publice, prevenirea infracţiunilor, protejarea sănătăţii, moralei sau a drepturilor şi libertăţilor altor persoane.

Constituţia Republicii Moldova divizează în prezent libertatea de asociere în două componente – libertatea întemeierii şi afilierii la sindicate şi libertatea partidelor şi a altor organizaţii social-politice. Constituţia nu prevede expres libertatea generală de asociere în alte forme, deşi acest drept este garantat în virtutea tratatelor internaţionale în materia drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Proiectul urmează a fi votat de plenul Parlamentului.

Fluxul de știri
0