Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prins cu mâța-n sac: Ce a făcut un șef de la Interne

© Sputnik / Miroslav RotariMAI
MAI - Sputnik Moldova
Abonare
Un șef de direcţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a găsit o metodă ingenioasă de a se îmbogăți din contul instituției în care activa.

CHIȘINĂU, 24 apr — Sputnik. Justețe proverbului ”Ulciorul nu merge de multe ori la apă” a fost confirmată de șeful Direcţiei Comunicaţii Operative a Serviciului Tehnologii Informaţionale al MAI, care a fost acuzat de abuz de serviciu. Potrivit Procuraturii Generale, funcționarul ministerului este învinuit că ar fi adus prejudiciu de peste 150 de mii de lei bugetului MAI.

În calitate de coordonator al Proiectului „Cross Border Infrastructure" al unui Programului Operaţional Comun, inculpatul a gestionat resurse financiare publice contrar destinaţiei. Astfel, angajatul instituției reţinea, în baza documentelor fictive, câştiguri materiale din contul mijloacelor bugetare ale Ministerului Afacerilor Interne.

lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
Ce vor păți demnitarii care vor fura mai mult de jumătate de milion de lei

În urma deplasărilor de serviciu efectuate în perioada februarie 2014 — martie 2015, inculpatul a primit din contabilitatea MAI mijloace bănești pentru deplasări (diurne, cazare, cheltuieli de transport, etc.) în mărime de 103491 de lei. Pentru restituirea cheltuielilor de deplasare suportate, acesta a prezentat în contabilitatea ministerului — 19 seturi de acte fictive, inclusiv biletele de avion electronice şi confirmări de achitare a acestora, care în realitate nu au fost procurate şi valorificate, deplasările fiind efectuate cu transport terestru, inclusiv cu folosirea automobilului de serviciu, în baza ordinelor de deplasare ale MAI.

Funcționar din Cahul, implicat în mafia imobiliarelor: Oamenii rămâneau fără apartamente>>>

Procurorii anticorupţie au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, inculpatul a organizat şi semnat Ordinele de deplasare a şapte subalterni, care în realitatea nu au efectuat călătorii de serviciu. Aceste acţiuni au dus la eliberarea nejustificată, din contabilitatea Ministerului Afacerilor Interne a încă 53850 lei. În total, bugetul MAI a fost prejudiciat cu 157341 de lei.

Dacă va fi găsit vinovat, inculpatul riscă amendă până la 57500 de lei sau privațiune de libertate pe un termen de până la trei ani — în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

Fluxul de știri
0