Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul vrea să cadă capete, după ce autoritățile vor afla adevărul

© Facebook / DSEПожар в Кишиневе
Пожар в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Pavel Filip a cerut controale mai aspre în centrele comercile din Capitală, în urma incendiilor din data de 20 aprilie

CHIȘINĂU, 23 apr — Sputnik. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a venit cu primele precizări ce se referă la cauzele producerii incendiilor din străzile Academiei nr.1 și Ismail 89/1, din data de 20 aprilie.

În cazul Institutul de Microbiologie și Biotehnologie specialiștii au venit cu două versiuni. Flăcările ar fi pornit din cauza unui scurt circuit în rețeaua electrică sau din neatenția oamenilor atunci când au folosit focul. 

Silvia Radu - Sputnik Moldova
Societate
Silvia Radu a cerut închiderea centrului comercial în care a izbucnit incendiul de vineri

Și în cazul incendiului din strada Ismail 89/1, angajații IGSU au venit cu două versiuni. Este vorba de "încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sistemului de evacuare a gazelor fierbinți și a doua — scurt circuit în rețeaua electrică de alimentare a hotei". Cauzele finale în ambele cazuri vor fi incluse într-un raport al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, după stabilirea și evaluare tuturor circumstanțelor de producere a incendiilor.

În urma incendiilor din data de 20 aprilie, din Capitală, premierul Pavel Filip a convocat într-o ședință de lucru autoritățile cu atribuții în domeniul siguranței antiincendiare. Premierul a menționat importanța verificării în continuare a obiectivelor din țară, dar și necesitatea înăspririi pedepselor pentru nerespectarea normelor de protecţie împotriva incendiilor. Pavel Filip a solicitat o analiză privind posibilitatea revizuirii cadrului de aplicare a sancțiunilor în domeniu, fapt ce va responsabiliza agenții economici, dar și proprietarii clădirilor.

„Incendiul nu se întâmplă dacă sunt respectate toate regulile din punct de vedere tehnic, întotdeauna cineva poartă responsabilitate. Îmi doresc să nu ajungem în situația când nu știm cine este responsabil pentru declanșarea incendiului", a spus premierul Pavel Filip

În urma dispoziției prim-ministrului din 27 martie, au fost constituite 47 de echipe mixte care au realizat, până în prezent, controale la 502 din cele 1091 de obiective social-culturale și de agrement din țară. Agenților economici supuși controlului le sunt înmânate prescripții obligatorii spre executare și atenționări privind normele de securitate antiincendiară.

Fluxul de știri
0