Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vei obține mai ușor pașaport moldovenesc. Vezi ce s-a schimbat

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport
Pașaport - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
A fost simplificată procedura de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. Persoanele cu vârsta de peste 18 ani, născute pe teritoriul Moldovei, indiferent dacă dețin cetățenia altui stat și dacă domiciliază în țară sau în străinătate, vor putea dobândi mai ușor cetățenia Republicii Moldova prin recunoaștere. Modificările operate la Legea Cetățeniei au intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit unui comunicat al Agenției Servicii Publice remis spre difuzare Agenției Sputnik-Moldova. 

Pașaport - Sputnik Moldova
Societate
Termenul de valabilitate al pașaportului moldovenesc va fi extins până la 10 ani

Aceste persoane vor fi recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova din momentul depunerii cererii. Doritorii din țară se pot adresa la orice Serviciu de eliberare a actelor de identitate sau Centrul multifuncțional al Agenției Servicii Publice. Cei aflați peste hotare pot depune cererile la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova. La înregistrarea cererii, care conţine consimţământul solicitantului, acesta prezintă actul de identitate și documentele de stare civilă. Solicitanții care nu posedă acte de identitate vor fi identificați conform procedurii stabilite de legislația în vigoare.

Datele statistice din ultimii ani arată că dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere este cea mai solicitată procedură. Aproximativ 85 la sută din solicitanţi optează pentru acest procedeu. Anul trecut au fost depuse 1554 de cereri pentru obținerea cetățeniei moldovenești, 1309 dintre acestea vizau dobândirea prin recunoaștere. În primul trimestru al anului curent au fost înregistrate 287 de cereri, dintre care 245 au fost examinate conform procedurii de recunoaștere.


Fluxul de știri
0