Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Termenul de valabilitate al pașaportului moldovenesc va fi extins până la 10 ani

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport
Pașaport - Sputnik Moldova
Abonare
Termenul de valabilitate al pașaportului moldovenesc va fi extins de la 7 până la 10 ani.

CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Termenul de valabilitate al paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova ar putea fi extins de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani. Parlamentul a votat modificări ale legislației privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, în prima lectură.

Pașaport - Sputnik Moldova
Societate
Deputații au votat legea care se referă la schimbarea pașapoartelor

Proiectul prevede și excluderea menţiunii privind grupa sangvină din buletinul de identitate şi din paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, din paşaportul diplomatic şi din cel de serviciu.

Alte modificări presupun aplicarea în exclusivitate a semnăturii titularului care a împlinit vârsta de 14 ani — vârstă prevăzută pentru dobândirea capacităţii de exerciţiu limitată. În cazul titularului cu vârsta sub 14 ani şi al celui care nu poate aplica semnătura sa se va aplica un simbol special în condiţiile stabilite de Guvern.

Cât vor costa noile pașapoarte moldovenești>>>

De asemenea, se propune excluderea cuvântului  „naţionalitatea” din actele de stare civilă, iar eliberarea obligatorie a buletinului de identitate să fie de la vârsta de 16 ani.

Proiectul urmează a fi dezbătut și votat în lectură finală.

Fluxul de știri
0