Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Îndemn la rațiune: Lecția crizei Caraibelor - din nou în pragul apocalipsei atomice

© Сollage by RIA NovostiПВО
ПВО - Sputnik Moldova
Abonare
Toată lumea trebuie să conştientizeze pericolul existent, iar faptul că cineva încă se mai abține de la o confruntare militară directă nu înseamnă că o face din frică, acesta fiind un îndemn la rațiune, consideră experţii moldoveni care au comentat declarațiile ministrului rus de Externe, făcute în cadrul unui recent interviu.

CHIȘINĂU, 23 apr — Sputnik. În cadrul unui interviu acordat directorul general al AIP „Rossia Segodnia", Dmitri Kiselev, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat  că Pentagonul înțelege inadmisibilitatea unor acțiuni care ar putea provoca o ciocnire militară directă între Rusia și SUA.

Potrivit șefului diplomației ruse, "acest lucru este atât de evident, încât militarii nu pot să nu înțeleagă, și ei înțeleg acest lucru mai bine decât mulți alții", avându-i în vedere pe politicienii americani. Lavrov a mai subliniat că nici Putin, nici Trump nu vor admite o confruntare directă între SUA și Rusia.

Expertul în Relații Internaționale Pavel Midrigan a comentat declarațiile făcute de șeful diplomației ruse în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

Президент РФ В. Путин принимает участие в саммите Группы двадцати в Гамбурге - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov: Putin și Trump nu vor admite un al treilea război mondial

”Domnul Lavrov înțelege că sunt suficiente câteva rachete dintr-o parte sau din alta, care ar putea provoca un război cum a fost în Afganistan sau în Vietnam și aici va fi foarte greu de oprit escaladarea conflictului. Totuși, Federația Rusă încearcă să se abțină. Dar aceasta nu înseamnă că americanii pot să continue această practică și, menționez încă odată, că singura autoritate care ar putea acționa este Consiliul de Securitate al ONU. Americanii nu au mandat și nici Marea Britanie, ei nu au dreptul să accţioneze”, a declarat Midrigan.

Expertul se întreabă retoric, până când americanii vor acționa fără ca să dea nimănui socoteală. El a ținut să precizeze că trupele ruse au fost invitate şi se află legal în Siria și dacă nu erau trupele ruse, astăzi Statul Islamic ar fi făcut legea în Siria și toată lumea trebuie să înțeleagă pericolul existent. Iar ”dacă cineva se abține de la anumite acţiuni, nu o face din cauza că se teme, dar este de fapt un îndemn la rațiune".

”Dacă interveneau trupele ruse, putea să fie o altă istorie, ar fi putut ca să fie doborâte nu doar rachetele lansate asupra statului, și rușii au destule forțe. Americanii trebuie să înțeleagă că nu pot să comită astfel de acțiuni și niciodată să nu poarte răspundere”, a punctat Midrigan.

Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Rusia
Era dispusă Rusia să atace navele SUA? Răspunsul lui Lavrov

În pragul apocalipsei atomice — lecția crizei rachetelor cubaneze

Afirmația șefului diplomației ruse a fost comentată și de fostul ambasador al Republicii Moldova în Republica Belarus Ion Filimon. El și-a exprimat speranța că nu se va recurge la folosirea armelor și și-a amintit de ”criza rachetelor cubaneze”. 

”Cu toții ținem minte evenimente care au avut loc în lume în 2003 în Irak, dar și bombardamentele din Iugoslavia. O asemenea politică internațională nu mai poate fi tolerată. Și este foarte periculos, pentru că atât Statele Unite, cât și Rusia sunt unele dintre cele mai importante forțe militare din lume și Doamne ferește, dacă se va recurge la o confruntare militară directă. Ne amintim cu toții de criza din Caraibe, când aceste forțe au fost la o jumătate de pas de a declanșa un asemenea conflict. Totuși, eu cred că până la urmă rațiunea va triumfa și nu se va recurge la folosirea armelor”, a declarat Filimon.

"Rusia este gata": Despre ce au discutat Putin și liderii Cubei>>>

Făcând și el o paralelă cu Criza din Caraibe, Midrigan consideră că pericolul încă nu a dispărut și asta pentru că atunci SUA au cedat, iar acuma nu.

”Atunci SUA au cedat. Atunci se discuta de o bază militară în Turcia pe care Uniunea Sovietică nu putea să o accepte și SUA au cedat doar ca URSS să-și retragă rachetele din Cuba. În cazul dat, SUA nu cedează nimic deocamdată. Din contra, doresc să-și consolideze prezența în Siria și vedem că SUA încă nu sunt gata să cedeze ceva sau să soluționeze conflictul din Siria în comun cu Federația Rusă”, a conchis Pavel Midrigan.

Amintim că SUA și aliații lor — Marea Britanie și Franța — au lansat pe 14 aprilie un atac cu rachete asupra Siriei, calificând această intervenție drept reacție de răspuns la atacul chimic care ar fi fost întreprins asupra orașului Douma din Siria. Statul Major al forțelor armate ruse a avertizat încă din luna martie despre provocarea pusă la cale de insurgenți prin înscenarea aplicării armei chimice. Totodată, MAE al Rusiei a declarat că scopul vehiculării informațiilor cu privire la aplicarea substanțelor toxice de către armata siriană este de a-i proteja pe teroriști și a justifica posibilele atacuri din afară.

Fluxul de știri
0