CHIŞINĂU, 22 apr — Sputnik. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unui interviu acordat directorului general al AIȘ „Rossia segodnea", Dmitri Kiselev, că Moscova dispune de suficiente dovezi că Marea Britanie este implicată în înscenarea atacului chimic asupra orașului Douma din Siria.
Aşa-zisul atac chimic din orașul Douma nu a fost decât un fals, un pretext pentru SUA de a interveni în această ţară, consideră expertul în relații internaționale Pavel Midrigan, aşa cum au procedat şi în cazul altor ţări. Iar faptul că se acţionează în baza unor presupuneri și fără ca să existe probe reprezintă un pericol pentru toată civilizația noastră, a mai spus el pentru Sputnik Moldova.
"Noi deja ne-am obișnuit că Statele Unite și unii aliați caută pretexte: Iugoslavia, Africa de Nord, cum că acolo sunt dictatori, că Irakul deține arma chimică și ei trebuie să intervină. Încă odată s-a demonstrat că este vorba de un fals. Este regretabil că stat importante, de la care vrem și noi să învățăm democrație, operează cu falsuri pentru unele interese. Este vorba în primul rând de influența economică", a declarat juristul.
Despre faptul că pretinsul atac chimic din Douma nu a fost decât o încercare au vorbit martorii acelor evenimente, care s-au aflat nemijlocit în spitalul unde au avut loc filmările. Astfel, zilele trecute, un băiat de 11 ani pe nume Hasan Diab a povestit cum a devenit eroul înregistrări video realizate de „Căștile albe" despre așa-zisul atac cu armă chimică în Ghouta de Est. Băiatul susține că se afla împreună cu mama în subsol când a auzit cum cineva striga afară, îndemnându-i să meargă la spital. Imediat ce a intrat în clădire, copilul a fost înșfăcat, udat cu apă, apoi culcat într-un pat împreună cu alte persoane. Acest lucru a fost confirmat și de tatăl copilului, Diab Bahia, care a menționat că „nu a existat acolo nici un fel de armă chimică". Iar după filmări, figuranții au fost „răsplătiți" cu biscuiți și curmale. Anterior, și doi medici, angajați ai respectivului spital, au infirmat existența unor victime ale atacului chimic.
În acest context, ministrul rus de Externe a subliniat că „Căștile albe" activează exclusiv pe teritoriile controlate de rebeli, inclusiv de cei din organizația teroristă „Jabhat al-Nusra".
Era dispusă Rusia să atace navele SUA? Răspunsul lui Lavrov>>>
Totodată, Serghei Lavrov a subliniat că Ministerul Apărării a depistat, atunci când a fost eliberată Douma, un depozit de substanțe chimice produse în Germania și în Porton Down, în același oraș Salisbury unde au fost otrăviți Serghei Skripal și fiica sa Iulia. Toate aceste fapte au fost prezentate Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) și Consiliului de Securitate al ONU.
Întrebat de reporterul Sputnik de ce a ținut Lavrov să facă aceste precizări, Pavel Midrigan a subliniat în această ordine de idei că solicitarea unor state de a crea o comisie de experți care să studieze toate faptele și să stabilească ce a avut loc în realitate, este rezonabilă.
"Vinovații să fie trași la răspundere, însă trebuie să fie elucidat toate circumstanțele. Consiliul de Securitate al ONU nu le-au dat SUA și Marii Britanii mandat ca să bombardeze sau ca să se implice, deci este o încălcare a dreptului internațional. Rusia a solicitat să fie creată o comisie alcătuită din experți. Este important pentru Federați Rusă de a demonstra încă odată că Statele Unite se conduc de cu totul alte principii și nu respectă dreptul internațional", a mai subliniat Midrigan.
În opinia expertului, chiar dacă se întâmplă astfel de cazuri, este necesar ca să se stabilească vinovații și să fie trași la răspundere.
"SUA nu au dreptul să fie judecători unilaterali. Acest fapt, când organizațiile internaționale, și în primul rând Consiliul de Securitate, nu mai are nicio valoare, ne poate duce într-o prăpastie. Numai Consiliul de Securitate are împuterniciri de a da un mandat, dacă este cazul de a se implica", precizează Midrigan.
Totodată, el crede că aceste dezvăluiri și alte probe care au fost prezentate, pun acum într-o situație foarte dificilă Statele Unite și Marea Britanie, Franța, care au bombardat fără ca să aibă probe. Din aceste considerente, informația prezentată de Lavrov este foarte importantă și ar trebui să dea de gândit întregii comunități internaționale.
Un alt expert, fostul ambasador al Republici Moldova în Republica Belarus, Ion Filimon, este și el de părere că în acest caz au fost admise falsuri de către americani și englezi, în primul rând.
"Ne aducem aminte, cu 15 ani în urmă, au fost lansate zvonurile că în Irak ar exista arma chimică. S-au dus acolo și nu au mai găsit-o nici după ce l-au omorât pe Saddam Hussein. Dar ce țară dezvoltată era Irakul! Și cunoaștem cu toții ce s-a întâmplat acolo după ce au intervenit americanii. Iată acest haos l-au răspândit în toată Africa de Nord și practic în toată lumea arabă" a opinat Filimon.
Au acționat ca niște jandarmi, a mai afirmat expertul: "unde-i rău, hai și eu, aceasta este formula de care s-au ghidat Statele Unite ale Americii".
"Așa ceva este inadmisibil. Trebuie într-adevăr verificată această situație și Organizația Națiunilor Unite trebuie să determine cauzele. Trăim în mileniul trei, nu trăim în epoca primitivă", a conchis Filimon.
Amintim că SUA și aliații lor — Marea Britanie și Franța — au lansat pe 14 aprilie un atac cu rachete asupra Siriei, calificând această intervenție drept reacție de răspuns la atacul chimic care ar fi fost întreprins asupra orașului Douma din Siria. Statul Major al forțelor armate ruse a avertizat încă din luna martie despre provocarea pusă la cale de insurgenți prin înscenarea aplicării armei chimice. Totodată, MAE al Rusiei a declarat că scopul vehiculării informațiilor cu privire la aplicarea substanțelor toxice de către armata siriană este de a-i proteja pe teroriști și a justifica posibilele atacuri din afară.