Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova dispune de suficiente dovezi că atacul chimic din Douma a fost o înscenare

© Sputnik / Valeri Melnikov / Accesați arhiva multimediaSergueï Lavrov
Sergueï Lavrov - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dezvăluit în cadrul unui interviu cine se află în spatele recentei înscenări a atacului chimic din Siria, spunând lucrurilor pe nume.

CHIȘINĂU, 20 apr — Sputnik. Moscova dispune de suficiente dovezi că Marea Britanie este implicată în înscenarea atacului chimic asupra orașului Douma din Siria, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat directorului general al AIȘ „Rossia segodnea", Dmitri Kiselev.

SUA și aliații lor — Marea Britanie și Franța — au lansat pe 14 aprilie un atac cu rachete asupra Siriei, calificând această intervenție drept reacție de răspuns la atacul chimic care ar fi fost întreprins asupra orașului Douma din Siria. Statul Major al forțelor armate ruse a avertizat încă din luna martie despre provocarea pusă la cale de insurgenți prin înscenarea aplicării armei chimice. Totodată, MAE al Rusiei a declarat că scopul vehiculării informațiilor cu privire la aplicarea substanțelor toxice de către armata siriană este de a-i proteja pe teroriști și a justifica posibilele atacuri din afară.

Президент РФ В. Путин принимает участие в саммите Группы двадцати в Гамбурге - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov: Putin și Trump nu vor admite un al treilea război mondial

Zilele trecute, un băiat de 11 ani pe nume Hasan Diab a povestit cum a devenit eroul unei înregistrări video realizate de „Căștile albe" despre așa-zisul atac cu armă chimică în Ghouta de Est. Băiatul susține că se afla împreună cu mama în subsol când a auzit cum cineva striga afară, îndemnându-i să meargă la spital. Imediat ce a intrat în clădire, copilul a fost înșfăcat, udat cu apă, apoi culcat într-un pat împreună cu alte persoane. Acest lucru a fost confirmat și de tatăl copilului, Diab Bahia, care a menționat că „nu a existat acolo nici un fel de armă chimică". Iar după filmări, figuranții au fost „răsplătiți" cu biscuiți și curmale.

Lavrov a spus că există suficiente dovezi, începând cu acest video de la care au pornit toate și care a devenit probabil motivul, pretextul principal pentru acel atac furibund întreprins de americani, englezi și francezi. Ministrul rus de Externe a subliniat că „Căștile albe" activează exclusiv pe teritoriile controlate de rebeli, inclusiv de cei din organizația teroristă „Jabhat al-Nusra".

Totodată, Serghei Lavrov a adăugat că Ministerul Apărării a depistat, atunci când a fost eliberată Douma, un depozit de substanțe chimice produse în Germania și în Porton Down, în același oraș Salisbury unde au fost otrăviți Serghei Skripal și fiica sa Iulia. Toate aceste fapte au fost prezentate Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) și Consiliului de Securitate al ONU.

Rugat de reporterul Sputnik Moldova să se refere la această situație și la considerentele care l-au determinat Pe Lavrov să abordeze această chestiune în interviu, expertul în relații internaționale Pavel Midrigan a opinat că şa-zisul atac chimic din orașul Douma nu a fost decât un fals, un pretext pentru SUA de a interveni în această ţară, iar faptul că se acţionează în baza unor presupuneri și fără ca să existe probe reprezintă un pericol pentru toată civilizația noastră.

"Nu doar Lavrov, ci și alte surse spun că a fost un fals. A fost și un jurnalist din Statele Unite în teren și a discutat cu mai multe persoane și nimeni nu confirmat atacul chimic. A fost în spitale, a discutat cu medicii dacă în acea zi au fost spitalizați bolnavi cu semne de otrăvire și nimeni nu a confirmat. Federația Rusă a solicitat să fie creată o comisie alcătuită din experți", a declarat Midrigan.

"Este important pentru Federați Rusă de a demonstra încă odată că Statele Unite se conduc de cu totul alte principii și nu respectă dreptul internațional", a mai subliniat Midrigan.
În opinia expertului, chiar dacă se întâmplă astfel de cazuri, este necesar ca să se stabilească vinovații și să fie trași la răspundere.
"SUA nu au dreptul să fie judecători unilaterali. Acest fapt, când organizațiile internaționale, și în primul rând Consiliul de Securitate, nu mai are nicio valoare, ne poate duce într-o prăpastie. Numai Consiliul de Securitate are împuterniciri de a da un mandat, dacă este cazul de a se implica", precizează Midrigan.

Fluxul de știri
0