Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Republica Moldova și Republica Belarus - noi acorduri de cooperare

© Sputnik / Miroslav RotariAleksandr Lukașenko și Igor Dodon
Aleksandr Lukașenko și Igor Dodon - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldova și Belarus au semnat opt acorduri de cooperare în mai multe domenii.

CHIȘINĂU, 20 apr — Sputnik. Republica Moldova și Republica Belarus au semnat joi opt acorduri bilaterale de colaborare în domeniul justiției, sănătății, educației și eficienței energetice.

Президент Молдовы Игорь Додон и Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Moldova
Politică
Alexandr Lukașenko pleacă din Moldova cu câteva butoaie de vin, nuci și miere

Astfel, în sectorul justiției, a fost semnat un document privind colaborarea pe dimensiunea expertizei judiciare, care prevede o serie de măsuri menite să consolideze capacitățile profesionale ale angajaților din domeniu din ambele state, prin schimburi de experiență și desfășurarea stagiilor de practică.

Acțiuni de formare și dezvoltare profesională vor fi desfășurate și pentru personalul medical din țara noastră — urmare a semnării unui document bilateral de colaborare în domeniul sănătății.

Acesta mai prevede garantarea oferirii asistenței medicale pentru cetățenii moldoveni și belaruși care se află pe teritoriul unuia dintre cele două state, circulaţia medicamentelor şi dispozitivelor medicale, promovarea proiectelor de investiţii în domeniul ocrotirii sănătății și schimbul de informaţii în lupta împotriva epidemiilor.

Totodată, în baza unui memorandum semnat tot astăzi, Republica Moldova și Republica Belarus vor conlucra pe segmentul eficienței energetice pentru a spori gradul de utilizare a energiei regenerabile și a surselor alternative de combustibili.

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Moldova trebuie să-şi aleagă prietenii pornind de la interesele naţionale

De asemenea, vor fi întreprinse activități comune pentru stimularea inovării și cercetării, vor fi realizate proiecte tehnico-științifice și va fi facilitată participarea cercetătorilor din cele două state la evenimente de profil.

Cadrul de colaborare privind dezvoltarea social economică a țării noastre și Belarus va consolidat prin semnarea unor acte în domeniul procuraturii și relațiilor interetnice.

În ceea ce privește interacțiunea la nivel de regiuni, au fost semnate trei acorduri privind cooperarea comercial-economică și culturală între orașul Gomel (Belarus) și UTA Găgăuzia (Moldova), raioanele Kobrinsky (Belarus) — Cahul (Moldova) și Hantsavichy (Belarus) — Leova (Moldova).

Iată cu ce a venit Lukașenko la Chișinău>>>

În prezent, relațiile dintre cele două state se dezvoltă în baza a 93 de documente bilaterale.

Fluxul de știri
0