Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sunt oare Google și Facebook instrumente de manipulare politică

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaСоциальная сеть "Фейсбук"
Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia celor mai mulți dintre europeni, dar şi americani, aceste companii de tehnologie utilizează algoritmi în scopul manipulării publicului.

CHIȘINĂU, 19 apr — Sputnik. În ultima perioadă, tot mai multă lume este de părerea că mai multe companii tehnologice, cum ar fi Google și Facebook, au devenit instrumente de manipulare politică. Suspiciunile în acest sens sunt reflectate de datele unui sondaj de opinie realizat cu puțin timp în urmă în cadrul proiectului SputnikOpinii de către compania Ifop pentru Agenția de Presă și Radio Sputnik

Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Podcasturi
Ignorarea pluralismului de opinii reprezintă un atac asupra democrației

În contextul în care unii oameni consideră că astfel de corporații cum ar fi Google și Facebook, utilizează algoritmi de manipulare a informației în scopuri politice, iar alții cred că informația furnizată de aceste companii este obiectivă și echidistantă, participanții la sondaj au fost întrebați care dintre aceste puncte de vedere corespunde viziunilor lor.

Astfel, potrivit sondajului, cei mai mulți dintre europeni, dar și americani, consideră că respectivele companii tehnologice utilizează informațiile pentru a manipula în favoarea unui sau altui punct de vedere politic.

Această opinie este împărtășită de majoritatea germanilor (68%), italienilor și americanilor (câte 60%), francezilor (57%) și britanicilor (54%).

Mult mai mic este procentul celor care consideră că informația oferită de Google, Facebook și alte companii este obiectivă și netendențioasă: doar 11% dintre locuitorii Franţei şi Germaniei, 13% din Marea Britanie, 15% din Italia și 16% din SUA susțin acest punct de vedere. Nu au ştiut să răspundă la această întrebare 21% din numărul persoanelor intervievate din Germania, 24% din SUA, 25% din Italia, 32% din Franța și 33% din Marea Britanie.

© SputnikGOOGLE FACEBOOK
GOOGLE FACEBOOK - Sputnik Moldova
GOOGLE FACEBOOK

Totodată, în Franța și SUA preponderent tinerii sunt cei care consideră că marile companii internaționale de internet folosesc informaţiile în scop de manipulare. Cota-parte a persoanelor cu vârsta sub 35 de ani care consideră că sunt posibile astfel de manipulări este de 62% în Franța și 71% în SUA. În Italia și Marea Britanie situația este inversă: aici generația în etate admite posibilitatea aplicării de către companiile respective a manipulării în scopuri politice.

O altă tendință este că, în toate aceste țări, persoanele cu studii superioare sunt cele care consideră că marile companii de internet manipulează opinia publică. În SUA și Germania peste 70% din respondenții cu studii superioare împărtășesc această opinie; în Marea Britanie și Italia, respectiv, 69% și 64%.

Sondajul a fost realizat de compania Ifop în perioada 22 — 27 martie 2018. Au participat 5029 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vârstă și geografie. Marja de eroare în total pe țară este de 3,1%, cu o rată probabilă de încredere de 95%.

Sondajul a fost realizat de compania Ifop în perioada 22 — 27 martie 2018. Au participat 5029 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vârstă și geografie. Marja de eroare în total pe țară este de 3,1%, cu o rată probabilă de încredere de 95%.

Despre proiectul Sputnik.Opinii.

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Parteneri ai proiectului sunt cunoscutele companii de cercetare „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii francize care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA, în cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sputnik (sputniknews.com) este o Agenţie de ştiri şi radio cu filiale multimedia în zeci de ţări ale lumii. Sputnik dispune de site, emisie radio digitală şi analogică, aplicaţii mobile şi conturi pe reţelele de socializare. Abonaţii Sputnik beneficiază de ştiri în limbile engleză, arabă, spaniolă şi chineză, 24 de ore din 24.

Fluxul de știri
0