Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vrei să-ți ții copilul departe de vicii? Sfatul psihologilor

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
Important pentru toți părinții! Cum să depistezi la timp dacă copilul tău consumă alcool sau substanțe narcotice.
Vrei să-ți ții copilul departe de vicii? Sfatul psihologilor

Indiferent de familia din care face parte, oricare adolescent poate ajunge consumator de alcool sau substanțe narcotice, spun experții. Psihologii atenționează părinții să nu neglijeze schimbările în comportamentului copilului și să apeleze de urgență la specialiști, dacă nu pot pot soluționa singuri problema.

Copil - Sputnik Moldova
Cum să crești un copil rezistent emoțional. Cinci sfaturi de la psihologi

„Problema narcomaniei sau a dependenței de orice fel de substanțe nu depinde de familia din care provine adolecentul. Viciile nu cruță pe niciun adolescent, indiferent de nivelul de trai sau statutul familie. Desigur, o persoană nu poate deveni narcoman peste noapte. Există acea perioadă când adolescentul consumă ocazional anumite substanțe. Dacă există anumite devieri între activitățile anterioare ale copilului și cele pe care le practică de o anumită perioadă de timp, părinții trebuie să ia atitudine", a declarat psihologul Zinaida Gribincea, în studioul radio Sputnik Moldova.

Psihologul a enumerat indicii care demonstrează consumul de alcool în rândul adolescenților.

„Părinții trebuie să atragă atenția la vestimentaţia pe care o are adolescentul, dar și la starea lui fizică. De exemplu, dacă anterior copilul era atent la ce se îmbracă, iar acum acordă mai puțina atenție aspectului său exterior și devine mai neglijent, dacă adolescentul are pupilele dilatate, părintele trebuie să cunoască că aceasta este o consecință a consumului de anumite substanțe", a adăugat Zinaida Gribincea.

Și pierderea interesului pentru școală, sport sau alte activități este o consecință a consumului de alcool și substanțe narcotice.

„Mulți copii încep să lipsească de la școală și își pierd interesul față de anumite activități pe care anterior le practica cu plăcere. Părinții trebuie să atragă atenția la comportamentul copiilor. Dacă acesta s-a schimbat, ar trebui să-și pună niște semne de întrebare", conchide psihologul Zinaida Gribincea.

Și atunci când adolescentul ezită să-i prezinte părinților pe noii prieteni ar trebui să-i pună în gardă pe mături. Psihologii atrag atenția că menținerea unei bune relații cu adolescentul îi va ajuta pe părinți să-l protejeze de vicii.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0