Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să crești un copil rezistent emoțional. Cinci sfaturi de la psihologi

Abonare
Cum îi ajutăm pe copiii noştri să treacă mai uşor peste dificultăţile şi situaţiile stresante ale copilăriei şi adolescenţei, dobândind rezistenţă emoţională.

CHIȘINĂU, 23 mart — Sputnik, Doina Crainic. Pentru a creşte copii rezistenţi emoţional, părinţii trebuie să urmeze câteva reguli de bază, pe care le recomandă psihologii.

Бумажник - Sputnik Moldova
Trebuie să știi asta! Top 10 sfaturi pentru utilizarea corectă a cardurilor bancare

Iată câteva metode pe care este recomandabil să le aplicaţi, potrivit readersdigest.com, pentru a vă forma copii rezistenţi emoţional:

Fă-ți timp pentru a-ţi asculta copilul

Atunci când părinții îşi rezervă timp pentru a-şi asculta copiii, arătându-le că le acceptă sentimentele şi că îi înţeleg, îi ajută astfel să devină mai rezistenţi emoţional. „Copiii sunt mai dispuşi să ne asculte atunci când îi ascultăm", spune dr. Kenneth Barish, profesor clinic de psihologie la Weill Cornell Medical College. Acesta recomandă să ne rezervăm măcar 10 minute la sfârșitul fiecărei zile doar pentru a vorbi cu cei mici. „Întrebați-i despre îngrijorările lor, despre neînţelegerile pe care le-au avut cu prietenii și soluţionaţi orice probleme și neînțelegeri pe care le pot avea şi care pot cauza tulburare". Ascultându-l, îl ajuţi să pună în context şi să atenueze dificultăţile, iar atunci când găsim o soluţie la conflict şi neînțelegeri, sentimentele negative nu se vor dezvolta, explică Barish.

Implică-l în procesul de rezolvare a problemelor

Atunci când acţionează ca „părinţi-elicopter" (părinţi care supraveghează şi protejează excesiv copilul), aceștia merg până la a face temele în locul copilului și a le finaliza proiectele pe care le au de făcut pentru şcoală. „Faptul de a-ţi angaja copilului [făcându-l să se implice singur] este alternativa la metoda de educaţie de tip «elicopter»", arată Barish. Atunci copilul tău are o problemă, întreabă-l ce poate face pentru a o rezolva. „Părinții sunt adesea preocupaţi de ceea ce pot face ei pentru a rezolva problema. Faptul de a-i implica pe copiii înşişi schimbă situaţia, îi încurajează pe aceştia să găsească o soluţie și, în acelaşi timp, le formează abilități de rezolvare a problemelor", subliniază psihologul.

Вор - Sputnik Moldova
Societate
Șapte sfaturi de la foști hoți despre cum să-ți ferești casa de jaf

Nu îl răsfăţa peste măsură

Faptul de a-i oferi prea mult copilului tău poate avea efecte dăunătoare asupra acestuia. Cercetările arată că atunci când copiii răsfăţaţi, cărora li se oferă uşor tot ce vor, devin adulți, le pot fi afectate abilitățile lor de bază, stima de sine, încrederea, principiile morale și emoțiile. Unii cercetători cred că faptul a-i răsfăţa pe cei mici prea mult este o formă de neglijare a copilului deoarece îl împiedică pe acesta să învețe abilități necesare în viaţă. „Copiii trebuie să învețe principiul de a obţine prin efort. Văd copii care nu depun efort la școală, şi, cu toate acestea, obțin lucruri exagerat de scumpe", observă Kenneth Barish. Alternativa este, potrivit psihologului, de a-i învăța pe copii că nu pot primi tot timpul ceea ce vor. „Atunci când vor ceva, trebuie să-l merite", mai spune Barish.

Învaţă-l să îi ajute pe alții

A curăţa zăpada de pe aleea vecinului sau a dona alimente la un centru pentru nevoiaşi — iată activităţi care-l vor învăţa pe copil să îngrijească şi să ajute alţi oameni, ceea ce constituie o parte a procesului creşterii sale ca om. Cercetările arată că este benefic pentru cei mici să primească ajutor de la alţi copii. „Elevii de clasa a treia îşi pot face timp să le citească copiilor de grădiniță", spune Barish. Acest lucru îi învață că au ceva de oferit și le formează un sentiment realist al respectului de sine. De asemenea, serviciile în folosul comunității sunt importante. „Se pot implica în activităţi în folosul comunității, nu doar fiindcă acest lucru «dă bine» la admiterea la un liceu, ci pentru că o modalitate reală de a-i ajuta pe alții este importantă în formarea respectului de sine și a maturităţii emoționale", explică psihologul.

Alina Ciobanu - Sputnik Moldova
Societate
Sfaturi utile pentru o nuntă de vis

Învaţă-l să îşi asume riscuri rezonabile

Lynn Lyons, asistent social clinic și psihoterapeut din Concord, New Hampshire, a mărturisit că a observat o mulțime de părinți care încearcă să elimine orice risc din viața copilului lor, însă studiile arată că copiii părinților anxioşi prezintă un risc crescut de a dezvolta anxietate. „Dacă vrei să le formezi copiilor rezistenţă emoțională, trebuie să fii receptiv la ceea ce îți spune să faci instictul de părinte iubitor", spune Lyon. Cea mai bună atitudine în acest sens este de a le permite copiilor să treacă prin experiențe incomode și apoi să îi învăţaţi ce să facă cu sentimentele pe care le au. De exemplu, când fiul tău aruncă mingea în câmpul stâng, iar echipa pierde jocul, nu poți face nimic pentru a schimba situaţia, spune Lyons. „Trebuie să îi învățați că sentimentele dispar în timp. De asemenea, trebuie să înțeleagă că, atunci când joci un joc în care există un copil care câștigă și unul care pierde, atunci când intri în joc, trebuie să fii capabil să gestionezi ambele consecințe", arată Lyons.

Fluxul de știri
0