Americanii și europenii consideră că Google și Facebook manipulează informația

© SputnikНовостной сайт на экране ноутбука
Новостной сайт на экране ноутбука - Sputnik Moldova
Abonare
Sondajul a fost realizat de către cea mai veche companie franceză de studiere a opiniei publice - Ifop. Au participat respondenți din Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și SUA.

CHIȘINĂU, 19 aprilie, Serviciul de presă Sputnik. Majoritatea locuitorilor Germaniei (68%), SUA (60%) și Italiei (60%), precum și mai bine de jumătate dintre locuitorii Franței (57%) și ai Marii Britanii (54%) consideră că Google, Facebook și alți giganți ai internetului utilizează algoritmi de manipulare a informației în scopuri politice. Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului Sputnik.Opinii de către compania Ifop pentru Agenția de Presă și Radio Sputnik.

Флаги России, ЕС, - Sputnik Moldova
Sancțiunile impuse partenerilor economici europeni ai Rusiei sunt inadmisibile

Mult mai mic este procentul celor care consideră că informația oferită de Google, Facebook și alte companii este obiectivă și netendențioasă: doar 11% dintre francezi și germani, 13% britanici, 15% italieni și 16% americani susțin acest punct de vedere. Nu au ştiut să răspundă la această întrebare 21% din numărul respondenților din Germania, 24% din SUA, 25% din Italia, 32% din Franța și 33% din Marea Britanie.

© SputnikGOOGLE FACEBOOK
GOOGLE FACEBOOK - Sputnik Moldova
GOOGLE FACEBOOK

Totodată, în Franța și SUA preponderent tinerii sunt cei care consideră că marile companii internaționale de internet folosesc informaţiile în scop de manipulare. Cota-parte a persoanelor cu vârsta sub 35 de ani care consideră că sunt posibile astfel de manipulări este de 62% în Franța și 71% în SUA. În Italia și Marea Britanie situația este inversă: aici generația în etate admite posibilitatea aplicării de către companiile respective a manipulării în scopuri politice.

O altă tendință este că, în toate aceste țări, persoanele cu studii superioare sunt cele care consideră că marile companii de internet manipulează opinia publică. În SUA și Germania peste 70% din respondenții cu studii superioare împărtășesc această opinie; în Marea Britanie și Italia, respectiv, 69% și 64%.

Sondajul a fost realizat de compania Ifop în perioada 22 — 27 martie 2018. Au participat 5029 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vârstă și geografie. Marja de eroare în total pe țară este de 3,1%, cu o rată probabilă de încredere de 95%.

Despre proiectul Sputnik.Opinii

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Parteneri ai proiectului sunt cunoscutele companii de cercetare „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii francize care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA, în cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sputnik Moldova și-a început activitatea în țară în 2015. Agenția include un portal informațional în limbile română și rusă, studio de radio și un centru de presă multimedia performant. Portalul de știri Sputnik Moldova deține poziția de lider în TOP 10 internet mass-media din țară (potrivit datelor Liveinternet pentru martie 2018). Sputnik Moldova este parte a Agenției Internaționale de Presă și Radio cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site-uri în peste 30 de limbi, emisie radio digitală și analogică din circa 80 de orașe ale lumii, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză, 24 de ore din 24.


Fluxul de știri
0