Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Jdanok: UE nu va tolera manipulările companiilor Google și Facebook

© SputnikНовостной сайт на экране ноутбука
Новостной сайт на экране ноутбука - Sputnik Moldova
Abonare
În contextul caracterului manipulator al rețelelor de socializare ale SUA, Uniunea Europeană a adoptat o hotărâre care le va permite utilizatorilor să se conecteze la rețelele de socializare europene, păstrându-și contactele și conținutul paginilor personale.

CHIȘINĂU, 19 apr — Sputnik. Tatiana Jdanok, fost deputat în Parlamentul European, liderul Uniunii ruse din Letonia, a comentat pentru Sputnik Moldova datele sondajului sociologic care a demonstrat nemulțumirea europenilor față de activitatea corporațiilor-giganți ai internetului, fiind vorba în special de Google și Facebook.

Astfel, majoritatea locuitorilor Germaniei (68%), SUA (60%) și Italiei (60%), precum și mai bine de jumătate dintre locuitorii Franței (57%) și Marii Britanii (54%) consideră că aceste companii utilizează algoritmi de manipulare a informației în scopuri politice.

Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului Sputnik.Opinii de către compania Ifop pentru Agenția de Presă și Radio Sputnik.

Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Moldova
Sunt oare Google și Facebook instrumente de manipulare politică

Potrivit Tatianei Jdanok, în Europa protecția datelor personale a avut întotdeauna o importanță mai mare decât în SUA. Anume prin aceasta se explică adoptarea unui document special care reglementează trecerea fără probleme a utilizatorilor de la rețelele de socializare americane la cele europene.

„Uniunea Europeană a adoptat un regulament obligatoriu conform căruia aceste rețele de socializare nu vor deține monopolul asupra utilizatorului lor, acesta putând trece la o altă rețea, păstrându-și contactele vechi și conținutul. Acest lucru va schimba foarte mult situația de pe piața comunicării virtuale prin intermediul rețelelor de socializare", a menționat fostul europarlamentar.

Jdanok a adăugat că Europa luptă de mai multă vreme împotriva monopolului american asupra rețelelor de socializare și a încercărilor de a controla datele personale ale utilizatorilor europeni. În acest context, noul regulament, care a intrat în vigoare la începutul lunii martie, are ca scop schimbarea situației.

„Procesul de adoptare a acestui regulament a durat trei ani, eu am apucat începutul lucrărilor asupra documentului. După atacurile asupra celor două turnuri gemene, americanii au cerut ca UE să le transmită datele SWIFT, însă UE nu a permis acest lucru. Acolo demult este dusă această luptă și protecția datelor personale acolo este mai sigură", a concluzionat Tatiana Jdanok.

Fluxul de știri
0