Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție, se filmează. Ce se întâmplă de astăzi în unele judecătorii din țară

Abonare
Ședințele de judecată de la Curtea de Apel Bălți și Judecătoria Soroca vor fi înregistrate video.

CHIȘINĂU, 18 apr – Sputnik. Începând de miercuri, 18 aprilie, este testat sistemul de înregistrare video a ședințelor de judecată în două instanțe din Moldova. Este vorba despre Curtea de Apel Bălți și Judecătoria Soroca. Potrivit Ministerului Justiției, sistemul pilot va înregistra digital ședințele cu acordul prealabil al participanților.

Зал заседаний суда. Sală de judecată - Sputnik Moldova
Societate
Procesele de judecată din Moldova își schimbă formatul

Perioada de pilotare a sistemului este de 4 luni, o lună pentru înregistrarea video a ședințelor de judecată și o perioadă de trei luni, pentru studiu și analiză. Pentru evitarea unor eventuale situații de risc, din înregistrările video vor fi excluse acțiunile procesuale, dosarele sau materialele care, potrivit legislației în vigoare, urmează a fi examinate în ședințe închise sau sunt dispuse spre examinare în ședință închisă la cererea părților. De asemenea, nu se vor înregistra video şedinţele de judecată care au loc în cadrul procedurilor fără participarea părților.

Acest sistem de înregistrare video va fi utilizat în viitor și pentru organizarea ședințelor de judecată cu participarea, de la distanță, a persoanelor deținute în instituțiile penitenciare.

Echipamentele pentru toate instanțele, inclusiv cele pilot, au fost procurate și instalate cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Programului pentru Justiție Transparentă.


Fluxul de știri
0