Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Trei companii belgiene au livrat ilegal substanțe chimice în Siria

© Sputnik / Вадим Жернов / Accesați arhiva multimediaExercițiile unităților de apărare radioactivă, chimică și biologică
Exercițiile unităților de apărare radioactivă, chimică și biologică - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Agenții economici sunt acuzați de exporturi ilegale de componente care puteau fi utilizate în Siria pentru producerea armelor chimice.

CHIȘINĂU, 18 apr — Sputnik. Serviciul Vamal belgian acuză trei companii din Anvers, care au expediat Siria, în perioada 2014-2016, sute de tone de substanțe chimice industriale, în pofida existenței unor restricții asupra exporturilor de acest gen, anunță Knack.

Belgian Foreign Minister Didier Reynders - Sputnik Moldova
Politică
Declarație șoc: Ministrul belgian de Externe, despre soluționarea conflictului din Siria

Potrivit publicației, companiile A.A.E. Chemie Trading, Annex Customs și Danmar Logistics au livrat 24 de partide de izopropanol, acetonă, metanol și diclormetan în Siria și Libia, în pofida faptului că din 2013 astfel de operațiuni erau interzise, iar din anul 2014 era nevoie de o aprobare specială.

În articol se mai menționează că una dintre substanțele livrate poate fi utilizată în producția de arme chimice. În același timp, aceasta mai este utilizată în farmaceutică și producția detergenților.

Reprezentanții companiei afirmă că nu știau de obligativitatea obținerii unor aprobări și că au activat cu traderii privați de încredere, care se află în afara oricăror suspiciuni.

La mijlocul lunii mai, o instanță de judecată va examina plângere înaintată de serviciul vamal împotriva exportatorilor acuzați de încălcarea regulilor de livrare a substanțelor chimice. În același timp, publicația se întreabă de ce serviciul vamal a observat absența unor documente însoțitoare abia după efectuarea livrărilor.

Reacția lui Igor Dodon după atacul SUA împotriva Siriei>>>

Toate stocurile de arme chimice au fost evacuate din Siria. În ianuarie 2016, OPCW a anunțat că întregului arsenal de arme chimice din țară a fost lichidat.

Fluxul de știri
0