Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Revoluția de catifea” din Armenia: Protestatarii au blocat un șir de instituții

© Sputnik / Asatur YesayantsАктивисты заблокировали вход в здание Главного управления внутренней безопасности и оперативного розыска МФ РА (17 апреля 2018). Ереван
Активисты заблокировали вход в здание Главного управления внутренней безопасности и оперативного розыска МФ РА (17 апреля 2018). Ереван - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul partidului de opoziție „Tratatul Civic”, deputatul Nikol Pashinyan, a declarat începutul „revoluției pașnice de catifea” în Armenia.

CHIȘINĂU, 17 apr — Sputnik. Adunarea Națională a Armeniei își alege premierul, fapt care a provocat proteste în societate. Liderul fracțiunii „Elk", Nikol Pashinyan, a chemat cetățenii Armeniei să organizeze acțiuni locale de protest, cum ar fi paralizarea circulației rutiere în oraș și a activității instituțiilor de stat prin blocarea intrărilor în sediile acestora, anunțând grevă de tip „sit-in".

Президент РФ В. Путин встретился с В. Скворцовой и А. Бастрыкиным - Sputnik Moldova
Rusia
Putin a calificat ultimele alegeri prezidențiale drept cele mai transparente

„Subliniez că acesta este un proces de încercuire a clădirilor, și nu de pătrundere în interiorul lor; acestea sunt acțiuni locale de protest. Fie ca Serj să rămână cu cei câțiva deputați ai săi, dar aceasta încă nu înseamnă că el va conduce Armenia", a explicat Pashinyan.

De menționat că situația s-a agravat încă din dimineața de 16 aprilie, când la Erevan au început acțiunile de protest împotriva candidaturii lui Serj Sargsyan la postul de prim-ministru.

În câteva ore adepții lui Pashinyan au blocat practic toate arterele principale din Erevan. Metroul funcționează doar parțial. Luni seara, în drum spre clădirea parlamentului, au avut loc ciocniri între manifestanți și poliție. Drept urmare, au avut de suferit activiștii, printre care și însuși liderul opoziției, angajați ai poliției.

„La intrarea și ieșirea fiecărei instituții de stat stau câte 15 — 20 de protestatari, astfel blocând clădirile. Ceilalți manifestanți își continuă calea", a relatat de la fața locului reporterul Sputnik Armenia.

Manifestanții au îngrădit deja intrarea în clădirea Direcției Principale de Securitate Internă și Investigație Operativă a Ministerului Finanțelor din Armenia. Circa 20 de demonstranți au blocat intrarea în clădirea Direcției Comitetului de Anchetă pentru Venituri de Stat. Totodată, protestatarii au blocat Banca Centrală a Armeniei.

Liderul acțiunilor de protest, deputatul din partea fracțiunii de opoziție „Elk", Nicol Pashinyan, a declarat că marți protestatarii vor încerca să blocheze toate căile de acces în parlament, unde pe 17 aprilie se prevede examinarea și votarea candidaturii primului ministru. Pashinyan s-a adresat către susținătorii săi cu rugămintea de a pătrunde în clădirile instituțiilor de stat, a bloca străzile, a obstrucționa funcționarea metroului, însă fără să aplice forța.

Fluxul de știri
0