Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De azi înainte medicii de familie nu vor mai face asta

© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Accesați arhiva multimediaКапельница / Picurătoare
Капельница / Picurătoare - Sputnik Moldova
Abonare
Medicii de familie vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a consulta pacienții.

CHIȘINĂU, 17 apr — Sputnik. Medicii de familie vor îndeplini mai puține formulare, decât în prezent. Astfel, instituțiile medicale primare vor trebui să prezinte trimestrial șase formulare în loc de 19, fapt ce va permite debirocratizarea asistenței medicale primare. Decizia aparține Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Acest lucru va contribui la utilizarea mai rațională a timpului planificat pentru consultația pacienților și la îmbunătățirea comunicării medic — pacient.

Medicii de familie vor îndeplini indicatorii de performanță la următoarele categorii: 

Родика Грамма - Sputnik Moldova
Grama: În Moldova fiecare al treilea medic este gata să plece din țară

1. Prevenirea, depistarea precoce și supravegherea maladiilor cardiovasculare

2. Prevenirea, depistarea precoce și supravegherea maladiilor Diabetului zaharat

3. Prevenirea, depistarea precoce a stărilor precanceroase și a cancerului

4. Tuberculoză

5. Gravide

6. Copiii

Prin introducerea indicatorilor pentru performanţă în asistenţa medicală primară, Ministerul urmăreşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale prestate, depistarea precoce a maladiilor, şcolarizarea şi supravegherea adecvată a pacienţilor cu maladii cronice în condiţii de ambulator.

Realizarea acestui deziderat crește performanța sistemului de sănătate și are un impact pozitiv la nivel de societate prin reducerea mortalității evitabile, dizabilității și scăderea pe termen lung a costurilor în asistența medicală secundară și terțiară.

Plata cu caracter stimulator pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță constituie cel puțin 15% din salariul de bază al lucrătorului medical și se alocă în funcție de indicatorii realizați.

Activitățile de debirocratizare a activității medicului de familie vor continua prin implementarea fișei medicale electronice și a certificatului de concediu medical electronic etc.

Fluxul de știri
0