Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În această zi, cimitirele vor învia

© Sputnik / Yana ZaharovaКладбище имени св. Лазаря (Дойна)
Кладбище имени св. Лазаря (Дойна) - Sputnik Moldova
Abonare
Creştinii ortodocşi pe stil vechi sărbătoresc a doua duminică după Paște, Paștele Blajinilor.

CHIŞINĂU, 15 apr – Sputnik. Sărbătorit preponderent, în Europa de Sud-Est, Paștele Blajinilor are la bază pomenirea celor decedați. De Paștile Blajinilor credincioșii vizitează mormintele rudelor, le aduc în ordine, iar după slujbă preoții săvârșesc sfințirea lor.

Кладбище - Sputnik Moldova
Cimitir din evul mediu, descoperit în apropiere de Chișinău

Tradițional, Paștele Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului. În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile.

Țara unde sărbătoarea ia cea mai mare amploare este Republica Moldova, unde ziua de luni de după duminica Paștelui Blajinilor este declarată oficial ca fiind zi liberă.

În capitala Republicii Moldova, în Chișinău, tradițional de Paștele Blajinilor municipalitatea pune la dispoziția populației rute de autobuz gratuite către cel mai mare cimitir din țară și unul din cele mai mari din Europa – Cimitirul Sfântul Lazăr.

 

Fluxul de știri
0