Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cimitir din evul mediu, descoperit în apropiere de Chișinău

© Flickr / cat_collectorКладбище
Кладбище - Sputnik Moldova
Abonare
Nu departe de Chișinău, în satul Costești din raionul Ialoveni, arheologii au descoperit un cimitir ce datează din evul mediu

CHIȘINĂU, 13 iul — Sputnik. La aproximativ 16 kilometri de Chișinău, în satul Costești din raionul Ialoveni, arheologii au găsit mai multe morminte din secolul XIV.

Mumie egipt - Sputnik Moldova
O descoperire în Egipt care i-a uimit pe arheologi

Potrivit specialiștilor, pe acel loc, aflat în prezent lângă drumul ce duce spre Costești, au fost înmormântați oameni care nu erau de religie creștină, scrie presa locală.

Directorul general al Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, a precizat că în aceste morminte nu au fost găsite obiecte de cult. Prin urmare aici erau înmormântați cei săraci. Aceștia erau îngropați cu capul spre apus, conform ritualului ortodox de la epoca respectivă. Însă nu erau creștini, deoarece aveau brațele întinse de-a lungul corpului. Aceste morminte fie că țin de cimitirul din evul mediu care a fost descoperit anterior, fie că de data aceasta este vorba de o altă necropolă, a presupus Vornic.

Виды Израиля - Sputnik Moldova
Descoperire arheologică sub podeaua dintr-o sufragerie

Săpăturile au început după ce un localnic a descoperit mai multe oase umane la marginea unui drum de țară. Cel mai probabil, stratul de pământ care le acoperea fusese spălat de ape în timpul unor recente ploi torențiale.

Arheologii consideră că oamenii înmormântați în acel cimitir au locuit în orașul care a existat acolo în secolul XIV. Potrivit șefului Direcției cultură a raionului Ialoveni, Tudor Ioniță, nu departe de locul săpăturilor se înălțau pe timpuri două cetăți. Întăriturile din secolul XIII pot fi observate și în zilele noastre.

Ioniță a spus că acolo se afla vama și tipografia. Pe acele locuri pot fi găsite și astăzi monede vechi.

Fluxul de știri
0