Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Membrii familiei Skripal au fost otrăviți cu substanța chimică BZ

© Sputnik / Valeri Melnikov / Accesați arhiva multimediaSergueï Lavrov
Sergueï Lavrov - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit analizelor efectuate de un Centru de cercetare din Elveția, Serghei și Iulia Skripal au fost intoxicați cu arma chimică BZ, aflată în dotarea SUA și a Marii Britanii.

CHIȘINĂU, 14 apr — Sputnik. Potrivit informației Centrului de cercetare din Elveția, care a analizat probele OPCW prelevate de la locul incidentului din Salisbury, pentru otrăvirea celor doi a fost utilizat compusul toxic BZ, care se afla în dotarea armatei SUA și a celei britaniice. În Rusia și URSS această substanță nu s-a produs niciodată, a declarat, sâmbătă, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Theresa May - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova: cazul Skripal, o sfidare a dreptului internațional

Șeful diplomației ruse a declarat, astăzi, în cadrul ședinței Consiliului pentru politica externă și apărare că, Moscova a primit în condiții de confidențialitate rezultatele cercetării mostrelor din Salisbury din partea centrului elvețian de analiză radiologică și chimicoradiologică din orașul Spiez. Lavrov a specificat că e vorba despre probe prelevate pe linia OPCW de la locul incidentului și expediate de experții OPCW la Spiez. Specialiștii elvețieni și-au finalizat cercetările pe data de 27 martie.

De asemenea, Lavrov a dat citirii un fragment din documentul expediat de experții elvețieni OPCW.

”În urma expertizei probelor au fost identificate urme ale substanței BZ și precursorilor ei, care reprezintă o armă chimică clasificată de categoria a doua, în conformitate cu Convenția pentru interzicerea armelor chimice. BZ reprezintă o substanță neurotoxică, care imobilizează temporar omul. Efectul survine peste 30-60 de minute de la administrare și durează până la patru zile. Formula dată se află în dotarea armatei SUA, Marii Britanii și altor țări NATO. În URSS și Rusia producția unor astfel de substanțe nu s-a efectuat”, a citat din document ministrul rus al Afacerilor Externe.

Experții OPCW au stabilit că în atentatul împotriva lui Serghei și a Iuliei Skripal a fost folosită o substanță toxică. Autorii raportului au menționat că substanța a fost de o înaltă puritate, fără niciun amestec cu alte ingrediente. În același timp, în document se spune că denumirea și componența substanței chimice identificate este prezentată în raportul clasificat al secretariatului, care este accesibil doar membrilor organizației.

Fluxul de știri
0