Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine ar fi putut deveni primul cosmonaut din Moldova

© Photo : Roskosmos/Sergey VolkovФотография вида из космоса на Землю
Фотография вида из космоса на Землю - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reprezentanții Moldovei nu au mai reușit să se lanseze în cosmos în cadrul programului spațial sovietic.

CHIȘINĂU, 12 apr — Sputnik. Mai multe țări au marcat pe 12 aprilie ziua în care primul om a zburat în spațiul cosmic, în Rusia este sărbătorită Ziua Cosmonauticii, iar pe rețelele de socializare au fost postate imagini cu legendarul cosmonaut sovietic Iuri Gagarin. Însă puțini sunt cei care știu că pe orbita ar fi putut ajunge și un reprezentant al meleagurilor noastre — ex-ministrul Apărării Republicii Moldova, președintele Uniunii Ofițerilor, pilotul militar Victor Gaiciuc.

Joi, 12 aprilie, la centrul de presă Sputnik Moldova, Victor Gaiciuc le-a vorbit jurnaliștilor cum decurg în Moldova pregătirile pentru sărbătorirea Zilei Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. În contextul Zilei Cosmonauticii, oaspetele a spus că în perioada sovietică fusese selectat pentru a fi inclus în detașamentul de cosmonauți din orășelul Zviozdnîi.

А.Леонов на пресс-конференции - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cosmonautul Leonov: Moldova este pentru mine un întreg univers

Potrivit lui Gaiciuc, din cauza vârstei, nu a avut șansa să devină primul cosmonaut moldovean. În anul 1986, el era comandant adjunct de escadrilă în Belarus. În timpul selecției piloților pentru detașamentul de cosmonauți, care avea loc regulat în toate subdiviziunile aviatice, maiorul Gaiciuc s-a aflat printre cei care au fost invitați în orășelul Zviozdnîi pentru un control medical „cosmic".

Însă la acea oră Gaiciuc împlinise deja 29 de ani. Potrivit unor criterii civile, el era încă tânăr de tot, însă din punct de vedere „cosmic", medicii au considerat că este deja cam „bătrân" pentru zborul în cosmos.

„La comisia medicală din orășelul Zviozdnîi au fost trimise câteva sute de candidați, fiind selectat unul din zece, iar în detașamentul de cosmonauți erau înscriși doar câțiva", a precizat Gaiciuc.

De altfel, Moldova, ca și multe alte republici ale Uniunii Sovietice, era oricum implicată în domeniul cosmic. De exemplu, anume la Chișinău se afla întreprinderea unde era produsă „hrana cosmică" — produse speciale pentru aprovizionarea cosmonauții în timpul zborurilor spațiale. Se spune că la Chișinău erau dislocate și elemente de dirijare a zborurilor cosmice, însă despre asta nu se știe nimiccu certitudine.

Vorbind despre cosmonauți, vom menționa că doi dintre aceștia au avut o anumită tangență cu capitala Moldovei: pilotul cosmonaut Iuri Ghidzenko, care a absolvit școala medie la Chișinău, și Boris Volânov, care avea un unchi și o mătușă în acest oraș.

Fluxul de știri
0