Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cosmonautul Leonov: Moldova este pentru mine un întreg univers

© RIA Novosti / Dmitri Korobeinikov / Accesați arhiva multimediaА.Леонов на пресс-конференции
А.Леонов на пресс-конференции - Sputnik Moldova
Abonare
Cu ani în urmă, cosmonautul Aleksei Leonov a reușit să organizeze în țara noastră competiții GTO („Gata pentru Muncă și Apărare!”), dar și să petreacă la o nuntă moldovenească

CHIȘINĂU, 11 apr — Sputnik. Povestea spune că primul cosmonaut, Iuri Gagarin, a recunoscut, atunci când a vizitat vinăria de la Cricova, că pentru el a fost mai complicat să revină din acele beciuri, decât din cosmos. „Este una dintre marile minuni ale „planetei" Moldova. Însă principale aici sunt natura și oamenii minunați, dar și ceea ce au realizat ei în această republică incredibilă".

Dar ce impresii și-a făcut despre Moldova un alt renumit cosmonaut, Aleksei Leonov? Corespondentul Sputnik a aflat despre asta chiar din prima sursă.

Юрий Гагарин - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Îndepărtatul an 1966: Ce a făcut în Moldova Iuri Gagarin

Amintim că Leonov a fost primul om care a ieșit în spațiul cosmic.

„Da, a fost teribil. Doar un prost nu s-ar fi speriat. Un om normal însă trebuie să conștientizeze pericolul. Mă simțeam atunci ca un om care se îndreaptă spre nicăieri. Însă mai există și datoria de cetățean. Datoria mea era să constat dacă omul poate activa în spațiul cosmic deschis. S-a dovedit că poate, doar că acest lucru este extrem de complicat", a povestit Leonov.

Ulterior, Aleksei Arhipovici a activat în calitate președinte al organizației unionale GTO („Gata pentru Muncă și Apărare!"). Unul dintre campionatele anuale GTO s-a desfășurat la Chișinău.

„Era o vreme caldă, ceea ce ne-a surprins, deoarece era deja sfârșit de octombrie. Cred că și atmosfera generală și-a spus cuvântul: competițiile au decurs la cel mai înalt nivel. Localnicii ne-au primit cu mare căldură, ne-au invitat chiar și la o nuntă", își amintește Leonov.

Interlocutorul este sigur că oamenii la a căror nuntă a participat pot fi găsiți și astăzi. Doar că, ce-i drept, le-a uitat numele.

„Ne-am aflat acolo o seară întreagă, am participat la toată această petrecere interesantă", a menționat Leonov.

Юрий Батурин - Sputnik Moldova
Un cosmonaut vorbește despre întâlnirea cu OZN

Cosmonautul a subliniat că a avut relații amicale cu Petru Lucinschi, care era pe atunci liderul comsomolului din țară.

„Este un om neobișnuit de vesel. Când a devenit președinte al Moldovei, am avut ocazia să asist la inaugurarea sa", a adăugat Leonov.

Ф

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0