Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii au făcut cozi la polițele medicale

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii au făcut cozi la polițele medicale. Crește numărul celor care se asigură individual.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Peste 50 de mii de cetăţeni au achitat până în data de 2 aprilie prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă, cu 1500 mai mulţi decât în primul trimestru al anului trecut, potrivit datelor prezentate de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Mijloacele financiare acumulate în primul trimestru al anului curent în fondurile AOAM din achitarea primei în sumă fixă constituie aproape 87 de milioane de lei, în creştere cu 2 milioane comparativ cu perioada similară a anului 2017.

Хирурги на операции, архивное фото - Sputnik Moldova
Polița medicală sau pușcăria. Ce aleg moldovenii

Cei mai mulţi dintre plătitori, circa 32 400, au beneficiat de reducere în proporţie de 50 la sută din valoarea primei. Dintre aceştia, 20 400 au achitat prima prin intermediul agenţiilor teritoriale ale CNAM, iar peste 12 mii — prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay. Este vorba despre fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşi, arendatori, deţinătorii de patentă, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern.

Alte circa 17 300 de persoane, proprietari de teren agricol, au achitat prima cu reducere de 75 la sută.

Un număr total de peste 800 de notari publici, executori judecătoreşti, avocaţi şi mediatori neangajaţi au plătit prima în mărime integrală.

Fluxul de știri
0