Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Polița medicală sau pușcăria. Ce aleg moldovenii

© Sputnik / Варвара Гертье / Accesați arhiva multimediaХирурги на операции, архивное фото
Хирурги на операции, архивное фото - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În Republica Moldova poți fi amendat dacă nu ești asigurat medical. De asemenea, dacă refuzi să achiți această amendă, riști să fii sancționat penal și să nimerești la închisoare.

CHIȘINĂU, 3 apr – Sputnik. Astăzi, 3 aprilie, a expirat termenul în care persoane care se asigură în mod individual au putut să-și procure polița medicală cu o reducere de 50 și 75 la sută. 

În acest an, la fel ca și în ultimii ani, polița medicală a rămas la prețul de 4056 de lei. Din data de 3 aprilie, persoanele care nu și-au cumpărat polița medicală până în data de 2 aprilie vor trebui să achite pentru acest document costul integral. 

Парламент - Sputnik Moldova
Societate
Deputații au stabilit cât va costa polița medicală în 2018

Totodată, din 3 aprilie, persoanele care nu s-au asigurat în termenul stabilit de legislaţie vor plăti o amendă şi penalitate, iar statutul de asigurat va fi activat după şapte zile din momentul achitării poliței medicale.

În Republica Moldova dacă refuzi să achiți această amendă riști să fii sancționat penal și să nimerești la închisoare. Un astfel de caz a fost înregistrat în țara noastră în anul 2014, când un bătrân din Ștefan Vodă a nimerit în pușcărie pentru că nu a avut bani să-și procure polița medicală și ulterior să plătească amenda. 

Potrivit Codului Contravențional al Republicii Moldova, încălcarea intenționată cu mai mult de 2 luni a termenului stabilit pentru plata primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală  se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei aplicată persoanei fizice. 

Polița de asigurare medicală ar trebui să se scumpească cu 2600 de lei>>>

În aceiași situație, persoanele cu funcţie de răspundere vor plăti o amendă de la 3 mii la 6 mii de lei, iar persoana juridică va achita o amendă de la 6 mii de lei la 9 mii de lei.

Fluxul de știri
0